Vrijwilligers 2023… quiltclub ‘De Bonnette’

Het is maandagmorgen 9.00 uur en het is stil in de Kerkstraat  Je hoort alleen nog de stemmen van de kinderen op het schoolplein van De Horizon. Op nummer 70 staat de deur van de pastorie op een kier. Dan komen er dames op het kerkpleintje aan met allemaal een tas bij zich. Ze gaan naar binnen en ze gaan in de vergaderzaal zitten aan de grote tafel. Dan gaan  al gauw de tassen open en komen er allerlei handwerkspullen tevoorschijn. Hele naaidozen gaan open en er verschijnen scharen, naalden, klossen met garen, centimeters en natuurlijk de lapjes stof en alles wat er nodig is om er een prachtig kunstwerk van te kunnen maken… een quilt!

Een quilt, een echt kunstwerk!

Want het zijn ook echte kunstwerken, die quilts. Soms zijn het hele kleine, qua afmeting dan,  maar vaak betreft het ook grotere wandkleden. Denk alleen maar aan de quilt  die een lange tijd in de kleine JOANNES heeft gehangen. Maar ook in de pastorie hangen quilts. En wat te denken van de grote zogenaamde hongerdoeken die in de vastentijd boven het altaar in de kerk werden opgehangen. Hierop zien we dan ook taferelen die aansluiten op het evangelie in die tijd van dat kerkelijk jaar.

Overal kom je ze tegen!

De wekelijkse maandagochtendsessie van de quiltclub ‘De Bonnette’ is begonnen. Veel  mensen, en vooral mannen, vragen zich af wat quilten eigenlijk is. Welnu, de term is afkomstig van  het Latijnse woord ‘culcita’ en dat betekent ‘gevulde zak’. Eigenlijk is het een doorgestikte deken van drie lagen van een groot stuk  stof of van stukjes stof die aan elkaar genaaid moeten worden. Dat onderdeel heet dan ‘patchwork’.

We kunnen dus genieten van het werk van deze dames, zowel in onze parochiekern, maar ook op diverse andere plaatsen en gelegenheden. Zo hangt er een prachtig werkstuk in het L.U.M.C. op de afdeling oncologie, maar ook in de Willem van den Bergh in Noordwijk. En op nog veel meer plaatsen hangen er dus quilts. Er is zelfs een begrafenisonderneming in Noordwijk, die speciaal een kleed heeft laten maken. Zo zijn de dames van ‘De Bonnette’ dus druk doende met hun hobby met naald en draad.

Zaterdag 18 maart, de jaarlijkse verkoopdag in de kleine JOANNES

Neem gerust maar eens een kijkje op de verkoopdag ban deze quiltgroep, eenmaal per jaar in de kleine JOANNES, waar de resultaten van het vele en inspannende werk tentoongesteld worden. Waar dus quilts, groot en klein, te koop zijn. Zaterdag 18 maart is het weer zover dus noteer deze maar alvast in de agenda.

Het is een schitterend gezicht zo’n zaal vol met deze naald- en draadkunstwerken. Ook tijdens de jaarlijkse kerkenveiling is er altijd een aantal quilts te koop en die gaan vlot van de hand, met dank aan de veilingmeester. Van de opbrengst van deze verkoop worden dan ook altijd nieuwe materialen gekocht. Ook zal er altijd een gedeelte van die opbrengst worden geschonken aan goede doelen. Dat was de afgelopen jaren bijvoorbeeld de ‘Voedselbank Katwijk’ en ‘Max maakt mogelijk’. Zo zijn er meer goede doelen die door het mooie werk van ‘De Bonnette’ een welkome en behoorlijke donatie konden krijgen. Zo zijn deze dames  dus elke maandagochtend druk, maar ook gezellig, bezig met hun liefhebberij en dragen ze zo ook hun steentje bij aan onze parochiekern en tevens aan de maatschappij.

Hongerdoek 2023

Verkoopdag quiltgroep ‘De Bonnette’ voor hulp aan Syrië

Zaterdag 18 maart is van 10.00 – 14.00 uur de grote zaal van ‘de kleine JOANNES’ aan de Kerkstraat 68 in Katwijk aan de Rijn ‘the place to be’ voor iedereen die van quilten houdt, er misschien nog niets van weet maar er meer over wil weten of die met een aankoop(je) het goede doel voor hulp aan de slachtoffers in het aardbevingsgebied in Syrië financieel wilt steunen. Dat quilten meer is dan het maken van ‘een deken met lapjes’ kunt u deze zaterdag met al uw zintuigen beleven. Alleen al voor de prijs van de koffie / thee (€ 1,-) hoeft u het niet te laten. Welkom!

Opbrengst voor Syrië!

De opbrengst van deze verkoopdag is bestemd voor de slachtoffers in Syrië. Via een parochiane van de parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk komt het gehele bedrag bij een bevriende priester in Syrië terecht. Hij zorgt voor een snelle en directe besteding bij de juiste personen in zijn omgeving. Kortere en veiliger lijntjes kan je niet hebben met deze hulpverlening. 

‘Ook het hongerdoek in de kerk is door hen gequilt!’

Met het oog op Pasen zijn er ook leuke kleine werkjes gemaakt door de leden van quiltgroep ‘De Bonnette’. Ook hebben ze veel wol, katoen en ook diverse handwerkpakketten voor de verkoop die dag beschikbaar. Zoekt u bijvoorbeeld een handwerkblad dan kunt u ook hiervoor deze verkoopdag gewoon geheel vrijblijvend binnenlopen.
Als u niet in de gelegenheid bent om zaterdag 18 maart tussen 10.00 – 14.00 uur langs te komen tijdens de verkoop dan kunt u voor meer informatie of een mogelijke aankoop ook altijd iedere maandag tussen 9.15 – 11.30 uur in de pastorie aan de Kerkstraat 70 terecht. Dat is het traditionele wekelijkse quiltmoment, dus dan ziet u de dames ook in volle actie. De koffie / thee staat ook dan altijd voor u klaar.

Richard Hulmer, schrijver van de artikelenserie ‘Denkend aan vroeger…’ van deze parochiekern heeft in zijn nieuwe serie ‘Vrijwilligers 2023…’ nu ook een artikel gewijd aan deze quiltgroep ‘De Bonnette’. Maandag 13 maart is het verschenen op de website www.joannesdedoper.nl, meer dan van harte aanbevolen. Maar zien we jou / u eerst komende zaterdag 18 maart bij de verkoopdag voor dit goede doel in de kleine JOANNES?