Vrijwilliger 2023… bij de vieringen in Overduin

Het is de vierde woensdag  van de maand, ’s morgens om half tien en de eerste vrijwilligers komen binnen om de kapel gereed te maken voor de eucharistie- of de communieviering. Er is gelukkig een vast ploegje vrijwilligers, dat elke maand een ochtend vrijmaakt om de bewoners van Overduin op te halen van de verschillende afdelingen. De stoelen worden neergezet en de altaartafel wordt in orde gebracht. Dan komt de dominee binnen met de lijstjes van bewoners die we in groepjes gaan ophalen. Soms is het best ver lopen vooral als je richting  de afdelingen ‘Arabis’ en ‘Anemoon’ gaat, om daar de mensen met de ziekte van Huntington op te gaan halen. Een ander groepje gaat naar b.v. de afdelingen ‘Esdoorn’ en ‘Egelantier’. De bewoners op deze afdelingen hebben meestal dementie en Alzheimer.  

De meeste bewoners zijn benieuwd wat al die mensen, wij dus als vrijwilligers,  komen doen. Maar algauw weten ze: ‘We gaan naar de pastoor’. Ondertussen is ook de organist aangekomen en oefent wat liederen op het orgel. Die liederen zijn uitgezocht door de kapelaan of de diaken die voorgaat in de viering. De bewoners komen langzamerhand de kapel binnen en kijken naar de voorbereidingen.

De P. is niet van Pavarotti, maar zijn geluid wel

(AP Photo/Fabian Bimmer)

Ook mijnheer van P. wordt binnengereden en hij krijgt een plaatsje vlak voor het altaar.  Deze maand is het mei, dus dan zijn de Marialiederen het meest gezongen. En hoe, want bij de eerste tonen van zo’n Maria lied klinkt er plotseling een luide stem door de kapel en iedereen  kijkt op. Dan weet je niet wat er gebeurt. Mijnheer van P. zingt en zijn stem schalt door de kapel. Hij  zingt uit volle borst alle Marialiederen mee. Ook kent hij  de tekst en de melodie uit het hoofd. Iedereen weet het nu, dat moet dan mijnheer van P. zijn. Hij is een echte katholiek  uit het Brabantse land en hij zingt luidkeels de sterren van de hemel. Als hij eenmaal is begonnen dan is hij moeilijk meer af te stoppen. Soms moet een van de begeleiders even in zijn arm knijpen en vragen of hij even wil stoppen met zingen, want  de voorganger  wil ook nog een gebed doen en een korte preek houden. Het is de gewoonte om na de viering  en de zegen een lied te zingen als afsluiting. Dan kan mijnheer van P. weer zijn stem laten horen en wij zingen als vrijwilligers natuurlijk ook mee. Zelfs tijdens de hele viering is hij te horen.

De derde helft… een heerlijk samenzijn met elkaar

Na de viering is er natuurlijk het alom bekende koffiedrinken en ook dan kan hij zich nauwelijks inhouden. Het is voor de vrijwilligers altijd weer een machtige mooie belevenis, om dit maandelijks mee te mogen maken. Zo ook om te beleven hoe de andere bewoners, die in de kapel aanwezig zijn, op zo’n viering reageren. Het is voor ieder van hen heel verschillend. De vrijwilligers gaan hem, mijnheer P. en de andere bewoners, de volgende maand natuurlijk weer met plezier ophalen. Wij zijn dan ook blij om zijn stem en zang weer te kunnen horen.
De huidige kapel in Topaz Overduin zal worden afgebroken, maar de nieuwe kapel zal op zaterdag 1  april  2023 (geen grap) in gebruik worden genomen. Het belooft vast en zeker een mooie en moderne kapel te worden, waar onze vrijwilligers uit de Katwijkse parochiekern weer graag met de bewoners de vieringen gaan bijwonen.

                                                                                                                      Richard Hulmer.