Gebruikers van ‘de kleine JOANNES’… De Binders!

Het komt u zeker bekend voor, de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn. Een lange straat met vele en verschillende huizen en mooie gebouwen. Zoals het Koningshof, het Lichtpunt, een kapper en aan het begin was er de Oranjeboom geplant in 1993 door de Oranjevereniging. Aan het eind van de straat staat nog een mooi gebouw, onze kerk met daarnaast het parochiehuis of ook beter bekend als ‘de kleine JOANNES’. Ook zie je er regelmatig een klein groepje mensen door de Kerkstraat lopen die papier en ander afval van de straat halen. Sommigen hebben een oranje of geel jack aan en er is altijd een begeleider bij. Dat zijn de Katwijk Binders, met als thuishaven ‘de kleine JOANNES. U heeft het al begrepen, dit verhaal gaat over ‘’eén van  de huurders van ons parochiehuis. Vorige aflevering was de ‘Harmonie Katwijk’ aan de beurt en nu zijn het dus de Katwijk Binders.

Allemaal mensen met een beperking, die hier onder begeleiding van vijf medewerkers van Gemiva, een aantal dagen van de week doorbrengen in ‘de kleine JOANNES’. Gemiva, die samenwerkt met het Raamwerk en het Lichtpunt, is een organisatie die op verschillende locaties mensen met een beperking dagbesteding aanbiedt, begeleidt en ondersteuning geeft.

Sinterklaas heeft vele helpende handen met De Binders

Als je zomaar binnenloopt, zie je op diverse plekken in het gebouw mensen bezig met allerlei zaken. Er word gepuzzeld en getekend, geschilderd, spelletjes gedaan en veel gepraat natuurlijk. Maar ook zijn er die filmpjes maken en zelfs iemand die een podcast maakt. Je ziet mensen alleen of met een groepje en dan natuurlijk ook het samen koffiedrinken en een boterhammetje eten. Ook zijn er bij die halve dagen een baantje hebben b.v. in een supermarkt of een tuincentrum. Maar er gebeurt nog veel meer. Begin november bijvoorbeeld is er een en al activiteit. De grote zaal staat vol met tafels en er staan dozen met pepernoten. De pepernoten moeten allemaal in een plastic zakje en zijn bestemd voor de intocht van Sint Nicolaas eind van de maand in Katwijk aan den Rijn. Er mogen twaalf pepernoten in een zakje en zo zijn er voor de optocht vijfduizend zakjes beschikbaar. Natuurlijk helpen bestuursleden van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn mee. Het geeft al meteen  een soort  ‘Sint-gevoel’. Zeker als er ook al liedjes gezongen worden.

‘Het is fijn in augustus in Katwijk aan den Rijn’

Een ander groot evenement is de woensdagmiddag in augustus, de feestweek in ons Rijndorp. De parkeerplaats is dan omgetoverd in een mooi terras met tafeltjes en stoeltjes, parasols en een kraam met allerlei lekkere dingen. Ga er maar eens rustig voor zitten. Er is muziek, soms zelfs een zanger, en de bediening is in handen van de dames en heren die hier hun dagbesteding hebben. Als volleerde serveersters en obers voorzien zij hun gasten van drankjes en soms met wat erbij. En zo worden de gasten ook uitgenodigd om mee te zingen met de zanger of de muziek en allen zingen dan natuurlijk uit volle borst mee. Het is pure gezelligheid.

Dit zijn natuurlijk lang niet alle activiteiten, maar het geeft hopelijk  een indruk van wat er de hele dag gebeurt in ‘de kleine JOANNES’, en hoe een dagbesteding er ongeveer uitziet. Loop gerust eens binnen, natuurlijk even vragen aan de leiding of het uitkomt, en mijn ervaring is, dat je hartelijk wordt ontvangen en de koffie staat altijd klaar.

                                                                                                          Richard Hulmer