Vocalis brengt prachtige muzikale boodschap bij ‘Walking Message 2023’

Deze zondagmiddag 20 augustus organiseerden Joke Jongeneel en ondergetekende namens onze parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk aan den Rijn met vertegenwoordigers van de Dorpskerk en de Open Hof kerk voor de vierde keer een ‘Walking’-moment op de eerste zondag van het Kattuk Binse Najaarsfeest. Deze keer was het een ‘Walking Message’ met het thema ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Dit thema is ook de rode draad bij het Najaarsfeest waar de jubilerende OV (110 jaar) de jubilerende KRB (100 jaar) met vele activiteiten in het zonnetje zet. Vocalis nam in onze kerk het stukje ‘Te land’ muzikaal voor haar rekening met prachtige liederen o.l.v. dirigent / pianist Niek van der Meij. Wat mooi om een 185 bezoekers te mogen begroeten en met elkaar te beleven dat onze kerken zoveel moois te bieden hebben. Zie hier een fotoverslag in de rubriek ‘Fotogalerij’.

Na het centrale woord van welkom namens de organiserende interkerkelijke werkgroep en de introductie door gastspreker Jaco van der Bent bracht Vocalis de liederen: ‘For the beauty of the earth’; ‘Van U is de aarde’; ‘Doorbreek onze muren’ (een schitterend lied, speciaal gecomponeerd bij het veertigjarig bestaan van de Raad van Kerken in Nederland) en ‘Look at the world’ van John Rutten.

Maar de bezoekers konden zich muzikaal gezien ook uitleven bij de samenzangklassiekers ‘Zolang er mensen zijn op aarde’ en ‘Heel de aarde jubelt en juicht’. Na een klaterend applaus werd er gewandeld naar de Dorpskerk.     

‘Ter zee’ en ‘In de lucht’ als DrieKerkenBoodschap

In de Dorpskerk vertolkte organist Johan Haasnoot het deelthema ’ter zee’ met koralen uit de film ‘Titanic’, speelde hij een improvisatie met zeeliederen waar ook de filmmuziek van ‘’ Jaws’ passeerde en in de categorie ‘Gouwe ouwe’ speelde hij ‘I am sailing’ en ‘When you walk through a storm’(You never walk alone). Daarna werd er gewandeld naar de derde en laatste kerk.   
In de Open Hof kerk was er het ‘Het op maat ensemble’ o.l.v. Cees Wassenaar die ‘in de lucht’ muzikaal vertolkte met: ‘Het lied van Prediker’(Stef Bos); ‘Walking in the air’ (Howard Blake); ‘Tears in heaven’ (Eric Clapton en Trijntje Oosterhuis); ‘Air on the G-string’ (J.S. Bach); ‘Skyfall’ (Adèle) en ‘Love is in the air’ (John Paul Young).

‘Te land, ter zee, in de lucht en… aan de bar!’

En gelukkig bleef het na afloop nog een uur gezellig onrustig in de hal van de Open Hof kerk waar onder het genot van… de bezoekers elkaar ontmoetten en de consumptiebon van de jubilerende OV Katwijk aan den Rijn voor vele vloeibare momenten zorgde. Maar ook de hapjes waren op deze zondagmiddag in de Kattuk Binse feestweek niet te versmaden.

Met grote dank ook aan de gastspreker Jaco van der Bent die op zijn geheel eigen en persoonlijke wijze alles aan elkaar praatte. Zoals een bezoeker na afloop ook mooi verwoordde: ,,Geen decibels maar wijze teksten om over na te denken!”
Na de ‘Walking Lunch’ (2019), ‘Walking concert’ (2021) en ‘Walking Message (2022 en 2023) in 2024 weer een interkerkelijk ‘Walking’-moment? De werkgroep houdt u op de hoogte want binnenkort wordt deze uitgave al geëvalueerd en mogelijk al het mosterdzaadje gelegd voor een eerste eigen jubileumversie in 2024.

Namens de webredactie,

Gerard Bol.