‘Als monumenten konden praten’

Komt u zaterdag 9 september tussen 10.00 – 17.00 uur luisteren naar het verhaal van onze kerk in de Katwijkse parochiekern aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn? Met dit thema van de traditionele Open Monumentendag zijn die verhalen fantastisch en soms ook niet te bevatten, waar nodig toegelicht door de aanwezige ‘gidsen’. Onze H. Joannes de Doperkerk is bijvoorbeeld gebouwd in zeven maanden tijd. De eerste steenlegging vond plaats in oktober 1910 en de ingebruikname was al in mei 1911. Het is de laatste neogotische kerk boven de rivieren, naar het ontwerp van de architect Jean Groenendael. Hij was een leerling van de grote bouwmeester Pierre Cuypers, vooral bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station In Amsterdam.

Interieur van onze r.-k kerk

U zult zich verbazen over het interieur van de kerk, neem  de glas-in-loodramen boven het hoofdaltaar, van de Maastrichtse glazenier Huub Levigne, uit 1948 en het glas-in-loodwerk in de kruiskapellen van Balendong uit 1950. Veel bezoekers hebben bewondering voor de kruiswegstaties, geschilderd door de bouwpastoor Hendriks in de jaren 1916-1920. De figuren op de doeken zijn o.a. parochianen die model hebben gestaan. Zoekplaatje voor de bezoekers, de pastoor heeft zichzelf ook ingeschilderd. Op welke van de veertien staties kun je hem zien? Kijk ook even naar de pilaren, deze komen uit de steengroeven van de rivier de Ourthe en heten daarom ‘Petit basalt d’Ourthe’. Zoek naar de fossielen van beestjes en schelpen in deze pilaren. Ook graag uw aandacht voor het ‘Rococo-altaar’ van rond 1760 en afkomstig uit het r.-k Jongensweeshuis in Amsterdam. Werkelijk een icoon op zich. Voor het hoofdaltaar staat nog een altaar. Waarom? Dat hoort u vast bij de rondleiding.

Klokkenspel en een muzikale aankleding

Om 10.00 uur, 11.00 uur en om 12.00 uur verzorgen Martien van Steijn, en mogelijk ook een collega-gids, een klim naar boven naar de uurwerkzolder. Daar krijgt u alle uitleg over het uurwerk. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. In de middag kunt u ook door de gids Wim Kok naar boven worden begeleid voor een bezoek aan o.a. de vroegere koorplek bij het Pelsorgel, met een schitterend uitzicht over het kerkgebouw, of zelfs aan de gewelven. 

Onze organist Niek van der Meij bespeelt in het kader van de Nationale Orgeldag van 14.00-15.00 uur het Reil-orgel voorin de kerk. Dit kwam enige jaren geleden in de kerk vanuit De Moeder Gods uit de Voorschotense parochiekern van de parochie H. Augustinus. Van 15.00 – 16.00 uur bespeelt hij boven de kerkingang het Pels-orgel, van de bekende orgelbouwerfamilie uit Alkmaar, dat in 1923 achterin de kerk is geplaatst. Neem de trap gerust naar boven om te kijken / luisteren en Niek alle vragen te stellen. En misschien mag u zelf ook uw talenten als organist(e) laten horen aan alle bezoekers.
Van 10.00 – 17.00 uur kunt u natuurlijk ook op eigen gelegenheid de kerk bezoeken, in een kleine zeven maanden gebouwd, maar u kan ook op verzoek rondgeleid worden door één van de aanwezige gidsen.

Trots op ons monument!

Als de orgels zwijgen is er in de kerk, passender kan het niet, Gregoriaanse muziek te beluisteren.  Bij de ingang van de kerk kunt u ook het boek ‘Van stof ontdaan’ van Harry Fennes kopen (€ 10,-), of een boekje over de door pastoor Hendriks begin twintigste eeuw geschilderde kruiswegstaties (€ 5,-), of dé cd van het schitterende kinderkoor ‘De Vrolijke Noot’ (€ 5,-). Monumenten waar we trots op zijn!
En natuurlijk kunt u ook uw waardering voor het kerkgebouw tonen na afloop met een financiële bijdrage via de Givt-app. Als monumenten konden praten zou dit kerkgebouw u heel veel te vertellen hebben. Komt u op zaterdag 9 september naar deze verhalen luisteren? De kerkdeuren staan wijd open om u / jou te ontvangen.