Digitale nieuwsbrief nr. 512, 4 augustus 2023

Lees langzaam deze uitgave van de digitale nieuwsbrief want het is voorlopig de laatste die u onder ogen krijgt door het zomerreces van de webredactie. Anneke Noordermeer is met het parochiekernsecretariaat gesloten van donderdag 10 augustus t/m woensdag 6 september. Vrijdag 8 september verschijnt er weer een uitgave van deze digitale nieuwsbrief.
Maar er gaat met ingang van vandaag iets veranderen wat betreft het uitgeven van deze wekelijkse uitgave. Want door problemen met bepaalde e-mailservers kunnen we deze niet meer per e-mail versturen. Daarom plaatsen we de nieuwsbrief elke vrijdag als eerste bericht, dus goed zichtbaar, in de rubriek ‘Nieuws’ op deze website. Onder het kopje ‘Recente nieuwsbrieven’ vindt u hier ook de laatste uitgaven als PDF-bestand, handig om altijd even terug te kijken. Bent u niet eerder veel op deze website wezen kijken, een goede reden om hier eens lekker rond te neuzen.

Dat is zeker in deze vakantieperiode handig omdat de ‘normale’ nieuwsbriefberichten dan ook op deze website zullen verschijnen. En kijk dan ook toch nog even op de website van de andere parochiekernen, dan kunt u met eigen ogen het verschil zien met hoe wij met webmaster Wim van Rijn onze eigen website invullen. 

Met het verschijnen van de digitale nieuwsbrief op de website komt de publicatie van de wekelijkse update elke vrijdag op deze site ook te vervallen omdat deze ook al in de digitale nieuwsbrief is opgenomen.   In de vaste rubriek ‘Vieringen’ nemen we in deze uitgave alleen, zoals u van ons gewend bent, de komende week t/m vrijdag 11 augustus op. Voor de andere vieringen t/m vrijdag 8 september verwijzen we naar het parochieblad De Augustinus. De nieuwste uitgave komt dinsdag 29 augustus uit.

Op onze website www.joannesdedoper.nl houden we berichten langer in beeld. Heeft u zelf iets te melden, of wilt u deze digitale nieuwsbrief ook elke week in uw mailbox ontvangen, laat het maar weten op het redactieadres secretariaat@joannesdedoper.nl. We wensen iedereen droge en zonniger vakantiemomenten toe waar u deze ook doorbrengt in binnen of buitenland.

De webredactie

Vieringen in onze parochiekern van 5 t/m 11 augustus

Zaterdag: 19.00 uur Geen viering.
Zondag: 09.30 uur Eucharistieviering op de achttiende zondag door
het jaar, de gedaanteverandering van de Heer, met Vocalis en
Mgr. van Luyn sdb en ook te volgen via ‘Live beamer uitzending Joannes de Doper’ op de website.
De voedselmanden staan klaar.
Er is ook de gelegenheid om digitaal te collecteren
Donderdag: 09.00 uur Eucharistieviering met pastor van Vliet en ook te volgen via ‘Live beamer uitzending Joannes de Doper’ op de website.
Na afloop koffiedrinken in de pastorie.
Vrijdag: 19.00 uur Weeksluiting in Rijnweide.

Wanneer is ons kerkgebouw doordeweeks open buiten de vieringen?

Ons kerkgebouw is doordeweeks open op de tijden dat het parochiekernsecretariaat ook open is en dat is komende week alleen op woensdag van 9.00 – 12.00 uur. Tot donderdag 7 september is de kerk doordeweeks gesloten omdat het parochiekernsecretariaat dan ook gesloten is. U kunt op de ochtenden dat het secretariaat open is de kerk in om uw moment van stilte, gebed te zoeken en u kunt  zeker ook één kaarsje aansteken, mag ook meer, voor o.a. de mensen die het nodig hebben in deze barre tijden. U kunt uw kaarsje dan ook betalen via de Givt-app.  

De kerk als gebouw is zo ook zeker in deze zomerperiode een goede plek om tot rust en bezinning te komen. Maar zeker ook in deze dagen vol onzekerheden, financiële donkere wolken voor vele Nederlanders, teveel  oorlogsgeweld, stikstofproblematieken die het land in hun greep houden kan het kerkgebouw voor u dé oase van rust zijn in te vaak de waan van elke dag. Loop op de aangegeven dagen en tijden maar gewoon eens binnen.

Natuurlijk staan er ook op deze open dagen van ons kerkgebouw nog, omdat het lokaal ook zeker nu zo broodnodig is, de voedselmanden voor de Voedselbank Katwijk om gevuld te worden. Wilt u geen alcoholische dranken meegeven?

Meer dan van harte aanbevolen, zeker in deze tijd waar de Voedselbank Katwijk drie keer zoveel aanmeldingen heeft mogen ontvangen. Uw hulp is meer dan nodig in deze zware tijden, mogelijk ook voor u. Misschien hebben uw buren, vrienden en / of familieleden iets voor de Voedselbank Katwijk om aan u mee te geven als u naar de kerk komt op deze doordeweekse momenten? Misschien ook iets om eens te kijken wat er in uw kast met levensmiddelenvoorraad staat wat u kunt missen voor dit goede doel van de Voedselbank. Ook in deze tijden met meer zon kleurt de wereld misschien op het oog wel vrolijker, maar voor de velen die van de Katwijkse Voedselbank afhankelijk blijven zijn het dagelijks toch de donkere wolken die (vooral) boven hun huishoudpotje blijven hangen. Daarom… meer dan van harte aanbevolen, zeker ook in deze komende zomerse periode!

Update 214: Livestream vanuit Wassenaar en Katwijk

De parochiële livestream van de eucharistieviering op de achttiende zondag 6 augustus, de gedaanteverandering van de Heer, komt om 9.30 uur uit de St. Willibrordus en St. Jozef uit Wassenaar. Oegstgeest. De voorganger is pastoor Franken en de muzikale ondersteuning komt van een cantor en organist en na afloop is er koffiedrinken.
Zondag 13 augustus komt de parochiële livestream op de negentiende zondag door het jaar om 9.30 uur ook weer uit de parochiekern Wassenaar. De voorganger is Mgr. van Luyn sdb bijgestaan door diaken Winnubst. De muzikale medewerking komt van een cantor en organist.

Zondag 20 augustus komt de parochiële livestream, op de twintigste zondag door het jaar, om 9.30 uur uit onze eigen Katwijkse parochiekern met als voorganger pastor van Vliet. De muzikale medewerking komt van Vocalis en na afloop is er koffiedrinken in ‘de kleine JOANNES’.

Zondag 27 augustus komt de parochiële livestream, op de eenentwintigste zondag door het jaar, om 9.30 uur weer uit onze eigen Katwijkse parochiekern met als voorganger pastoor Franken. De muzikale medewerking komt van Cantemus.

De parochiële livestream van zondag 3 september komt vrijdag 1 september als ‘Update 215’ op de website te staan.

De parochiële livestream van zondag 10 september komt vrijdag 8 september als ‘Update 216’ in de eerste uitgave van de digitale nieuwsbrief na de zomervakantie te staan. 

Deze livestreams zijn allen thuis te volgen via deze link: https://www.parochie-augustinus.nl/parochiele-livestream/.

De collecte is bestemd voor…

‘Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar’, onder deze slogan vindt op zondag27 augustus de traditionele MIVA-collecte (Missie Verkeersmiddelen Actie) plaats in de kerken, dus ook in Katwijk. We vragen dit jaar graag uw urgente aandacht voor het arme en uitgestrekte noorden van Kenia, waar zuster Pauline (65) dag en nacht werkt om onderwijs bereikbaar te maken voor de allerarmsten. In het arme en uitgestrekte Isiolo in Noord-Kenia is het leven bikkelhard. Meer dan vijftig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Omdat ouders op zoek moeten naar inkomen of eten, of zelfs omdat ze zijn omgekomen, blijven kinderen alleen achter. Ze gaan niet naar school. Zuster Pauline werkt dag en nacht om hen naar school te helpen, ook al is onderwijs soms op meer dan vier uur afstand. Want, zo zegt ze: ,,Alleen onderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.”Op de website komt vrijdag 18 augustus een vooraankondiging van deze MIVA-collecte van zondag 27 augustus te staan. Zo kunt u er rekening mee houden met uw naar de kerk meegenomen contante gelden. Maar u kunt natuurlijk ook meedoen met dfe Givt-app. Deze collecte vervangt de gewone wekelijkse collecte volgens voorschriften van het bisdom. 

Hoe doet u mee met de Givt-app?

U kunt dus ook mee blijven doen met deze ‘gewone’ collecte in de viering via de Givt-app. Uw gift wordt zeer gewaardeerd. Via deze Givt-app kan u dus met een gerust hart, ook op afstand, gewoon  blijven geven. Meedoen is ook met elkaar verbonden zijn. Elke euro telt! Heel hartelijk dank voor uw vast en zeker gulle gift voor deze collecte!

Mededelingen zondag 6 augustus

 • Dinsdag 8 augustus zal Liander onderhoudswerkzaamheden verrichten tussen 8.00 uur en 14.00 uur waardoor er een stroomonderbreking is. Daarom zal het secretariaat op die ochtend gesloten zijn, maar geopend op woensdag 9 augustus. Het is de laatste ochtend voor de vakantie van Anneke Noordermeer.
 • Vanaf donderdagochtend 10 augustus is er iedere donderdag weer om 9.00 uur een eucharistieviering in de kerk. Pastor van Vliet is dan weer terug van vakantie.
 • Dinsdag 15 augustus, Maria Hemelvaart, zal er om 19.30 een eucharistieviering zijn in de St. Willbrorduskerk in Wassenaar.
 • De digitale nieuwsbrief is afgelopen vrijdag niet verstuurd doordat er technische mailproblemen zijn bij het ontvangen van de digitale nieuwsbrief. Daarom zal de digitale nieuwsbrief vanaf afgelopen vrijdag op de website te vinden zijn in het vervolg, evenals de inlegvellen voor de vieringen. Er zal een nieuw format komen waarbij u zich kunt inschrijven op de digitale nieuwsbrief in september.
  Er kan geen mail gestuurd worden om dit melden, wilt u daarom op de ouderwetse manier dit communiceren: ‘Zegt het voort!’

Mededelingen zondag 13 augustus

 • Dinsdag 15 augustus, Maria Hemelvaart, zal er om 19.30 uur een eucharistieviering zijn in de St. Willibrorduskerk in Wassenaar.
 • Zaterdag 19 augustus zal Isabella Holten om 11.00 uur het H. Doopsel ontvangen in onze kerk.
 • Volgende week zondag 20 augustus is er van 15.00 tot 15.30 uur de start van de ‘Walking Message’ in onze kerk. De kaartverkoop is bij ‘Kluswijs’ en ‘De Roskam’ (zie verdere info op deze website in een nieuwsbericht.

Mededelingen zondag 20 augustus

 • Vanmiddag is er van 15.00 tot 15.30 uur de ‘Walking Message’ in onze kerk.
 • Woensdag 23 augustus is er geen communieviering in Overduin in verband met de zomerperiode.
 • Volgende week zondag zal er een deurcollecte zijn voor de Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA).
 • Na de viering is er koffiedrinken in ‘de kleine JOANNES’.

Mededelingen zondag 27 augustus

 • Na de viering zal er een deurcollecte zijn voor de MIVA.
 • Volgende week zullen de voedselmanden klaarstaan voor de cliënten van de Voedselbank.
 • Vrijwilligers die nog geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen voor het vrijwilligersfeest van 10 september, kunnen zich alsnog aanmelden bij Ralph Severens.

Mededelingen zondag 3 september

 • Vrijwilligers die nog geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen voor het feest van 10 september, kunnen zich alsnog aanmelden bij Ralph Severens.
 • Vanaf donderdag 7 september is het secretariaat weer open.
 • Vrijdag 8 september is er om 16.30 uur een eucharistieviering in de Wilbert.
 • Zaterdag 9 september zal onze kerk openstaan van 10.00 uur tot 17.00 uur in verband met Open Monumentendag. Dit jaar is het thema: ‘Als monumenten konden praten’.
 • Volgende week zondag zal na de viering de parochiekernfoto gemaakt worden, als start van het werkseizoen.

Overleden

We steken een kaars aan voor dhr. Cornelis van Duijn, roepnaam Kees. Hij was de echtgenoot van Ineke van Duijn – Verplancke. Geboren op 1 november 1938 en hij is donderdag 27 juli overleden. Hij woonde aan de Asterstraat 192 in Katwijk. Woensdag 2 augustus was de afscheidsbijeenkomst in crematorium Rhijnhof in besloten kring. Heer, geef zijn ziel de eeuwige rust, en moge het eeuwige Licht hem verlichten, opdat hij moge rusten in vrede. Amen. 

Vergaderingen en bijeenkomsten van 4 t/m 31 augustus

In deze maanden zijn de volgende vergaderingen of bijeenkomsten gepland die we hier aan u kunnen melden. Wilt u een vergadering doorgeven, laat het dan het parochiekernsecretariaat even weten (zeker als u in de pastorie wilt vergaderen):

Dag Datum Tijd Werkgroep Locatie
Dinsdag 8 augustus   Secretariaat gesloten  
Woensdag 9 augustus   Secretariaat open  
Woensdag 9 augustus 09.30 uur Werkoverleg secretariaat Pastorie
Donderdag 10 augustus t/m 6 september   Secretariaat gesloten  
Donderdag 17 augustus 14.45 uur Bezoekersgroep Pastorie
Zondag 20 augustus 15.00 uur Walking Message Kerk
Vrijdag 25 augustus 9.00 uur Schoolviering Horizon Kerk
Maandag Iedere week 9.00 uur Quiltgroep Pastorie

In het kort

 • Zijn er over de dagelijkse werkzaamheden bij de verbouwing van ‘de kleine JOANNES’ vragen, mail of bel Peter Mens van de technische commissie als u vragen hebt (tel. 06-12452228 / menskivits@gmail.com).
 • Op de website vindt u nu ook al de inlegvellen van de  eucharistievieringen van de hierboven genoemde zondagen 6, 13, 20 en 27 augustus en 3 september(om mogelijk zelf uit te printen).

Heilige van de dag

Jean-Marie-Baptiste Vianney (ook pastoor van Ars)

Hij werd op 8 mei 1786 geboren te Dardilly, niet ver van Lyon, als vierde kind in een eenvoudig boerengezin. Hij wilde dolgraag priester worden, maar had te weinig talent om de opleiding te volgen. Op het eindrapport van het eerste jaar stond vermeld: ‘debilissimus’ (‘ontzettend zwak’). Daar stonden echter zoveel andere, pastorale capaciteiten tegenover dat men hem toch toeliet voor de priesterwijding in 1815.
Drie jaar was hij kapelaan Écully.

Pastoor van Ars geworden…

Toen werd hij benoemd tot pastoor van het zestig huizen tellende dorpje Ars. Hier ontpopte hij zich als een ware zielenherder. Hij was een begaafd biechtvader. Van heinde en verre kwamen jaarlijks zo’n honderdduizend personen `de pastoor van Ars’ om raad vragen. Het gebeurde wel dat hij achttien uur achtereen in de biechtstoel zat om biecht te horen. Hij toonde zich barmhartig en vergevingsgezind, met veel begrip voor de menselijke zwakheden, waar hij tegelijkertijd onder leed, en waarvoor hij zich in zijn persoonlijk gebedsleven allerlei vormen van boete en versterving oplegde.

Naar het schijnt leed hij ook onder allerhande verzoekingen van de duivel, die hij `mijn vriend de duivel’ noemde. Zijn leven is een aaneenschakeling van gebedsverhoringen, genezingen en voorspellingen. Daarbij had hij een bijzondere verering voor de pas in de Romeinse catacomben teruggevonden heilige martelares Filomena.

Een mooie anekdote

Er wordt over hem een even aardige als diepzinnige anekdote verteld. Elke ochtend las hij in zijn kerk de heilige mis voor een handjevol gelovigen. Op een goed moment werd zijn aandacht getrokken door een oud boertje dat sinds enkele dagen aanwezig was, helemaal achterin de kerk. Hij deed niet mee met de mis, had geen gebedenboekje, ging niet te communie, en was na afloop onmiddellijk weer verdwenen. Hij zat er alleen maar stil voor zich uit te staren. De pastoor van Ars kende hem niet, en was nieuwsgierig. Na enige aarzeling stapte hij op het mannetje af met de vraag wat hij nu daar zo achter in de kerk zat te doen. Het antwoord luidde: ,,Hij kijkt naar mij, en ik kijk naar Hem…”.

Verering en cultuur

Hij rust in de basiliek van Ars-sur-Formans. Zijn hart bevindt zich in een reliekschrijn in de Chapelle du Cœur. Hij werd Heiligverklaard in 1925. Sinds 1929 is hij patroonheilige van alle zielzorgers. Hij wordt vaak afgebeeld als kleine, magere man met smal gezicht en lang grijs haar en dan vooral als biechtvader in superplie met paarse stola om de hals.

Vakantiecitaten van de week

‘Dit jaar hadden we geen vakantie. We speelden dan maar dat ons huis een week lang geen elektriciteit had en dat moeder alles moest klaarmaken met olijfolie.’

‘Caravans willen helemaal niet op vakantie. Vandaar dat die auto’s zo hard moeten trekken.’

(Kees van Kooten: Nederlands schrijver en cabaretier)

Kerkstraat 70, 2223 AJ Katwijk
071-4029402,
di., do. en vr. van 8.45-12.00 uur
www.joannesdedoper.nl

KvK-nr.: 74877356
Rek.nr. kerkbijdrage: NL74RABO0331701960
Rek.nr. overig: NL58RABO0331701278
www.parochie-augustinus.nl