Digitale nieuwsbrief Nr. 515 22 september 2023

‘De lijnen gaan nu open’, zeiden ze in Hilversum in vroegere jaren als er gebeld kon worden of een SMS kon worden gestuurd door televisiekijkers om te reageren op bijvoorbeeld hun keuze bij een songfestival of iets anders. Maar in deze uitgave van de digitale nieuwsbrief gaan we deze ‘oude’ televisieslogan weer afstoffen want nu mag u, mag jij, als lezer van deze nieuwsbrief reageren.

Als webredactie hebben we met Wim van Rijn, onze immer meedenkende en -werkende webmaster, een nieuw format voor deze wekelijkse nieuwsbrief. Hier ziet u, zie jij, het resultaat en het is de bedoeling dat zoveel mogelijk parochianen zich hiervoor gaan aanmelden. Zo wordt de lezer wekelijks op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes in woord en kleurrijke beelden, maar zijn er ook de vaste rubrieken die de lezers veel informatie verschaffen. Belangrijk om te weten is dat, als u zich ooit al had aangemeld voor de vorige uitgave van de digitale nieuwsbrief die u trouw elke vrijdag in uw mailbox ontving, u zich voor deze nieuwe uitgave toch weer moet aanmelden.

Zie links op onze website bovenaan de aanmeldknop ‘Aanmelden digitale nieuwsbrief’. Gewoon doen dan krijgt u deze weer in de eigen mailbox. We willen dit zo snel mogelijk realiseren, help dus mee en vertel het ook door aan andere parochianen die misschien niet of niet zo vaak op onze website kijken. Wilt u, wil jij, deze nieuwsbrief niet meer thuis in de mailbox ontvangen? Onderaan elke uitgave vindt u, vind jij, ook een link om je weer af te melden maar… als webredactie kunnen we ons dat nauwelijks voorstellen.    

Op onze website slaan we onder de kop ‘Recente nieuwsbrieven’ ook elke wekelijkse editie op. Een aanrader om wat terug te zoeken! Heeft u zelf iets te melden, laat het maar weten op het alom bekende redactieadres. Het is ook een prima plek om als vrijwillig(st)er uw / jouw vragen te stellen over het werkterrein en met een ‘praatje – plaatje’ ook verslag te doen van activiteiten. We zijn toch samen kerk! Wij wensen iedereen veel leesplezier in deze regenachtige dagen en… vergeet niet om de aanmeldknop voor de nieuwe digitale nieuwsbrief aan te klikken en verder in te vullen!                                                                                                                                                        

De webredactie

Vieringen in onze parochiekern van 23 t/m 29 september

Zaterdag :19:00 uurTaizéviering met samenzang en gebedsleider Noordermeer en ook te volgen via ‘Live beamer uitzending Joannes de Doper’ op de website.
Er is ook de gelegenheid om digitaal te collecteren.
Na afloop is er koffiedrinken achterin de kerk.
Klik hier voor het inlegvel met de liturgie.
Zondag :09:30 uurEucharistieviering op de vijfentwintigste zondag door het jaar met Vocalis en pastoor Franken en ook te volgen via ‘Live beamer uitzending Joannes de Doper’ op de website.
Er is ook de gelegenheid om digitaal te collecteren.
Klik hier voor het inlegvel met de liturgie.
Woensdag :10:30 uurCommunieviering in Overduin met diaken Winnubst  en m.m.v. de parochiële werkgroep. 
Donderdag :09.00 uurEucharistieviering met pastor van Vliet en ook te volgen via ‘Live beamer uitzending Joannes de Doper’ op de website.
Na afloop koffiedrinken in de pastorie.
Vrijdag :19.00 uurWeeksluiting in Rijnweide. Met gebedsleider Noordermeer.
Vrijdag :19:00 uurEucharistieviering en aanbidding en biechtgelegenheid tot 21.00 uur voor alle parochianen met pastor van Vliet in de St. Willibrordus in Wassenaar.

Wanneer is ons kerkgebouw doordeweeks open buiten de vieringen?

Ons kerkgebouw is doordeweeks open op de tijden dat het parochiekernsecretariaat ook open is en dat is vanaf nu weer op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 – 12.00 uur. U kunt op de ochtenden dat het secretariaat open is de kerk in om uw moment van stilte, gebed te zoeken en u kunt  zeker ook één kaarsje aansteken, mag ook meer, voor o.a. de mensen die het nodig hebben in deze tijden vol knelpunten en grote vraagstukken. U kunt uw kaarsje dan ook betalen via de Givt-app.
De kerk als gebouw is zo ook zeker in nu alles weer is opgestart na de zomervakantie  een goede plek om tot rust en bezinning te komen. Maar zeker ook in deze dagen vol onzekerheden, financiële donkere wolken voor vele Nederlanders, teveel oorlogsgeweld, stikstofproblematieken die het land in hun greep houden kan het kerkgebouw voor u dé oase van rust zijn in te vaak de waan van elke dag. Loop op de aangegeven dagen en tijden maar gewoon eens binnen.
Natuurlijk staan er ook op deze open dagen van ons kerkgebouw nog, omdat het lokaal ook zeker nu zo broodnodig is, de voedselmanden voor de Voedselbank Katwijk om gevuld te worden. Wilt u geen alcoholische dranken meegeven?

Meer dan van harte aanbevolen, zeker in deze tijd waar de Voedselbank Katwijk drie keer zoveel aanmeldingen heeft mogen ontvangen. Uw hulp is meer dan nodig in deze zware tijden, mogelijk ook voor u. Misschien hebben uw buren, vrienden en / of familieleden iets voor de Voedselbank Katwijk om aan u mee te geven als u naar de kerk komt op deze doordeweekse momenten? Misschien ook iets om eens te kijken wat er in uw kast met levensmiddelenvoorraad staat wat u kunt missen voor dit goede doel van de Voedselbank. Ook in deze tijden met meer zon en blije gezichten door het mooie weer kleurt de wereld misschien op het oog wel vrolijker, maar voor de velen die van de Katwijkse Voedselbank afhankelijk blijven zijn het dagelijks toch de donkere wolken die (vooral) boven hun huishoudpotje blijven hangen. Daarom… meer dan van harte aanbevolen, zeker ook in deze komende zomerse periode!

Update 218: Livestream vanuit Oegstgeest

De parochiële livestream van de eucharistieviering op de vierentwintigste zondag door het jaar van 24 september komt om 11.00 uur uit de H. Willibrord in Oegstgeest.
De voorganger is pastoor Franken en de muzikale ondersteuning komt van de Schola.
Deze livestream is thuis te volgen via deze link:
https://www.parochie-augustinus.nl/parochiele-livestream/.

De collecte is bestemd voor…

De gewone collecte in de hierboven genoemde viering is ook nu weer bestemd voor de traditionele kosten van beheer en onderhoud en de instandhouding van het pastoraat van onze eigen parochiekern. U kunt ook aan deze collecte deelnemen middels de Givt-app. Waar het precies aan besteed gaat worden, we gaan het zeker horen / lezen als het een speciale bestemming krijgt.

Hoe doet u mee met de Givt-app?

U kunt dus ook mee blijven doen met deze ‘gewone’ collecte in de viering via de Givt-app. Uw gift wordt zeer gewaardeerd. Via deze Givt-app kan u dus met een gerust hart, ook op afstand, gewoon  blijven geven. Meedoen is ook met elkaar verbonden zijn. Elke euro telt! Heel hartelijk dank voor uw vast en zeker gulle gift voor deze collecte!

Mededelingen zaterdag 23 en zondag 24 september

 • Achterin de kerk ligt de aanmeldingsbrief voor de ziekenzalvingsviering op zondagmiddag 5 november.
 • Daar ligt ook een aanmeldingsstrookje voor de Maria-avonden in oktober en november welke u kunt inleveren op het secretariaat. Volgende week zondagavond om 19.30 uur is de eerste Maria-avond. Met gebedsleider Noordermeer kijken we samen naar een film en praten na aan de hand van enkele vragen. Mannen en vrouwen zijn van harte welkom. De avond duurt tot 21.00 uur en is in de pastorie.
 • Volgende week staan de voedselmanden klaar.
 • Deze laatste vrijdag van de maand, dat is vrijdag 29 september, is er een avond van eucharistische aanbidding, rust en stilte. Iedereen is van harte welkom in de St. Willibrorduskerk in Wassenaar.
  De aanvang is om 19.00 uur.
 • Wilt u de nieuwe digitale nieuwsbrief ontvangen? Meldt u aan via de website. Daar is de nieuwsbrief in een nieuw jasje ook te vinden als eerste bericht. Wekelijks alle actualiteiten in woord en beeld. Was u al eerder aangemeld, toch moet u het opnieuw doen om deze weer in de mailbox te kunnen ontvangen. Gewoon doen!

Overleden

Er zijn geen overleden parochianen bekendgemaakt bij het parochiekernsecretariaat.

Vergaderingen en bijeenkomsten van 23 t/m 30 september

In deze maanden zijn de volgende vergaderingen of bijeenkomsten gepland die we hier aan u kunnen melden. Wilt u een vergadering doorgeven, laat het dan het parochiekernsecretariaat even weten (zeker als u in de pastorie wilt vergaderen):

DagDatumTijdWerkgroepLocatie
Maandag18 sept.20.00 uurBeheercommissiePastorie
Dinsdag19 sept.19.30 uurTechnische commissiePastorie
Donderdag21 sept.13.00 uurBezoekersgroepPastorie
Zaterdag23 sept.10.00 uurBurendagKerk
Woensdag27 sept.19.30 uurP.A.R.Pastorie Oegstgeest
Donderdag28 sept.19.00 uurWalking MessagePastorie
Zondag  1 okt.19.30 uurMaria-avondPastorie
Elke maandag09.00 uurQuiltgroepPastorie

In het kort

 • Op onze website vindt u nu ook de inlegvellen van de Taizéviering van zaterdag 23 september en de eucharistieviering van zondag 24 september(om mogelijk zelf uit te printen).
 • Heeft u deze al in de agenda genoteerd, de gezinsviering van zondag 1 oktober met De Vrolijke Noot?
  Het thema is ‘Is jouw ja echt ja?’ Met een tiental nieuwe koorleden was het afgelopen woensdag als de muzikale vuurdoop voor deze nieuwkomers toen ze zongen in een Wassenaars verzorgingstehuis. Dat was in het kader van het project van Fonds 1818 ‘Zingen voor ouderen’. Na afloop van deze gezinsviering is er koffiedrinken in ‘de kleine JOANNES’ dus gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Komt allen en is jouw ja ook echt ja?     
 • Wilt u iets zeggen, is u iets opgevallen wat u wilt delen, heeft u een briljant idee om de parochiekern missionair te maken of andere ideetjes of wilt u uw hart luchten… dan is zaterdag 7 oktober de ‘Meet and greet’ van 10.30 – 12.00 uur in de pastorie ‘the place to be’! Meer info over aanmelden bij Ralph Severens van de pastoraatgroep en pastor van Vliet vindt u op blz. 12 van De Augustinus.
  Laat uw geluid horen waar het hoort… bij hen!
 • Vocalis heeft haar dertigjarig koorjubileum van vrijdag 15 t/m maandag 18 september gevierd in Haelen met heerlijke ontspannende momenten: een bezoek aan het voormalige klooster ‘De Achelse Kluis’ pal op de Nederlands-Belgische grens waar ook heerlijke bieren worden gebrouwen; bezoek aan de dodendraad opgezet in de Eerste Wereldoorlog; een oud-Hollandse spellenavond; zingen in de Koepelkerk in Maastricht met supporters uit Katwijk en Maastricht; herdenking van de bevrijding van Maastricht; een bezoek aan Maastricht; de muzikale bingo met het Nederlandstalige lied en alles natuurlijk ondersteund met vele natjes en droogjes.
  Na een afsluitende lunch kwam er maandagmiddag in Katwijk een einde aan een heerlijk koorweekeinde. En gelukkig hebben we de foto’s nog. 

Heilige van de dag Jonas (ook Yon) van Parijs (ook van Castres)

Hij staat te boek als een gezel of leerling van Sint Dionysius († ca 250), de eerste bisschop van Parijs. Deze zou hem hebben opgedragen in de omgeving van Parijs het evangelie te verkondigen. Uiteindelijk stierf hij net als zijn leermeester de marteldood omwille van Christus.

Aankondiging van de week… Burendag!

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe.
In 2023 vieren we Burendag op 23 september.

Buurten worden socialer en leuker als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Die contacten zijn de basis voor een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet. Omdat Douwe Egberts en het Oranje Fonds mensen dichter bij elkaar willen brengen zijn zij initiatiefnemers van Burendag.

Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren, kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen.
Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt.
En na zo’n eerste ontmoeting is het gemakkelijker om elkaar op te zoeken of om hulp te vragen.
Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken. Daarom willen we op Burendag zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen en versterken we het hele jaar initiatieven die daaraan bijdragen.

Daarom doet onze parochiekern van de H. Joannes de Doper zaterdag 23 september van 10.00 – 14.00 uur mee met deze onderdelen. Buurt u, buur jij mee?

Kerkstraat 70, 2223 AJ Katwijk

071-4029402,
di., do. en vr. van 8.45-12.00 uur
www.joannesdedoper.nl

KvK-nr.: 74877356
Rek.nr. kerkbijdrage: NL74RABO0331701960
Rek.nr. overig: NL58RABO0331701278
www.parochie-augustinus.nl