Pastor Kees van Vliet viert veertigjarig priesterjubileum

Pastor Kees van Vliet van onze parochie H. Augustinus, waar hij ook in Katwijk de locatiereferent is, vierde zondag 12 november zijn veertigjarig priesterjubileum. Na de viering in de H. Laurentiuskerk in Voorschoten, waar onze koren Vocalis en Cantemus o.l.v. Niek van der Meij schitterend zongen, was er een gezellig samenzijn met familieleden en zeer veel parochianen in het naastgelegen Bondsgebouw Allen hebben Van Vliet immers in het hart gesloten. Iedereen kent hem als een betrokken, enthousiaste en bevlogen persoon met een oprechte interesse in de medemens. Dat werd zichtbaar door de aanwezigheid van velen, jong en oud, en de uitgesproken felicitaties in welke vorm dan ook. Klik hier om de foto’s van het jubileumfeest te bekijken en klik hier om de parochiële livestream van de viering terug te bekijken en te beluisteren.

Pastor Kees van Vliet werd in Vlaardingen geboren op 23 september 1955. Hij is sinds 1983 priester van het bisdom Rotterdam en heeft sinds decennia ook twee parttime taken. Hij was van 1994-2018 docent theologie aan de Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing Utrecht en sinds 2000 ook docent aan de priesteropleiding van het bisdom Haarlem-Amsterdam in Heiloo. Hij is ook theologisch auteur en lid van het bestuur van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Van 2011 t/m 2019 was hij ook teamlid van de parochie in Zoetermeer, waarna hij een soort sabbatperiode heeft gehad, om te zoeken naar een passende ‘woonformule’. Die heeft hij gevonden met zijn woonplek op het terrein van de BNS (Buitenplaats Nieuw Schoonoord) in Voorhout.

Katwijk hartverwarmend aanwezig op jubileumfeest

Door het te verwachten grote aantal gasten week de pastor uit naar Voorschoten omdat het Bondsgebouw aanmerkelijk groter is dan onze ‘de kleine JOANNES’. En omdat er bij en om de kerk in Voorschoten onvoldoende parkeergelegenheid is, werd er voor de koren en de Katwijkers die het wilden een bus geregeld. De koorleden waren vereerd door de uitnodiging van Van Vliet om te komen zingen en dat deden ze met dan ook met verve. De Laurentiusmis van Paul de Prez en ‘Ich bin hier, Herr’ verwarmden alle aanwezigen. ,,Gelukkig maar, want wat was het ongelofelijk koud in die kerk. Een pinquin had hier een toplocatie gehad. Ik had mijn gebreide ondergoed en borstrok van vroeger vooraf aan moeten doen, maar wist ik veel”, liet een oudere parochiane na afloop van de eucharistieviering in het warme Bondsgebouw weten.

Pastoor Rochus Franken had in die viering ook een hartverwarmend woord van welkom voor de jubilaris en alle aanwezigen en aan het einde van de viering ook een mooi cadeau van de collega’s van het pastoraal team voor ‘de professor’ zoals pastor Kees ook wel werd genoemd, een boek over de voormalige paus Benedictus.

In het Bondsgebouw sprak Pim Kouwenhoven, de vicevoorzitter van het parochiebestuur van de H. Augustinus, de jubilaris ook toe en werd hem het parochiecadeau overhandigd wat hij nader toelichtte (zie hieronder).

Agnes Bol, voorzitster van het Vocalis-bestuur, overhandigde aansluitend de pastor een speciale kaars met gedicht die hoort bij een veertigjarig priesterjubileum. Deze werd door Vocalisten ontdekt en gekocht in een klooster tijdens het koorweekeinde half september in Haelen in Zuid-Limburg b.g.v. het dertigjarig koorjubileum.

Daarna was er één grote stroom van parochianen en andere gasten die de jubilaris de hand kwam drukken om hem te feliciteren, ook als bemoediging voor de moeilijke periode waarin hij nu verkeert qua gezondheid. Het belangrijkste is nu dat pastor Kees op enig moment in kleine begeleide stapjes weer terug kan komen, wanneer dan ook. Dus laten we er dan ook mee stoppen om dat per maand aan te geven om daarmee elke keer de lat voor hem weer te hoog te leggen. ,,Van je gezondheid krijg je er maar één van Onze Lieve Heer en daar moet je dan ook heel zuinig op zijn”, deelde een medeparochiane ons met een knipoog mede. Zo liet de jubilaris ook weten dat hij de fotocollage in de laatste uitgave van onze digitale nieuwsbrief zeer waardeerde zo ook dat hij ons allen enorm mist.

Onder het genot van koffie / thee, een jubileum-gebakje, wat te drinken en overheerlijke broodjes met gezond beleg naar keuze werd het een samenzijn vol warmte in het hart, ook door de vele ontmoetingen en gesprekken met elkaar.

Dankbaar en denkend aan anderen…

Van Vliet zag deze jubileumdag in de aanloop als een dag van vreugde om de onderlinge verbondenheid. Zijn dankbaarheid voor het geloof wat mensen delen kwam ook tot uiting in de invulling van zijn cadeau. Van de geldelijke bijdragen gaat namelijk een derde naar het Vluchtelingenwerk Nederland, een derde naar Vronesteyn, het centrum voor de diaken- en priesteropleiding in Voorburg en een derde is er om zijn droomreis naar Armenië op enig moment te kunnen realiseren.

‘Een pastor uit duizenden…!’

Een aanwezige parochiaan verwoordde het na afloop van het sfeervolle samenzijn treffend: ,,Pastor Kees heeft zolang ik hem ken de vensters naar de wereld open, zeker ook de wereld buiten onze Katholieke Kerk. Dat zie je ook bij hoe hij zijn cadeaugeld verdeelt. Maar ook mooi om te zien hoe hij genoot en geniet van de momenten dat hij kinderen ontmoet bij de eerste communievoorbereidingen, de schoolvieringen bij RKBS de Horizon in Katwijk en de Wereldjongerendagen in 2008 in Sydney. Wij zijn er trots op dat hij onze pastor is, een prachtmens en dat moeten we samen ook vieren vandaag!”

De webredactie