Het verhaal over het sinterklaasfeest (deel 7) 

Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het eeuwenoude sinterklaasfeest. De dag 6 december gaat door als zijn verjaardag. Het feest houdt in dat Sinterklaas cadeaus geeft aan ieder kind dat het afgelopen jaar braaf is geweest. Het wordt jaarlijks gevierd op 5 december, pakjesavond, in Nederland en in enkele voormalige Nederlandse koloniën en op 6 december in België. Omdat hij  in de Katholieke Kerk één van de beroemdste heiligen is en een grote kindervriend gaan we in zeven afleveringen nader in op diverse achtergronden van het sinterklaasfeest. Maar het sinterklaasfeest is zeker bekend geworden door de landelijke intocht, al vele jaren live uitgezonden op de Nederlandse televisie. Welke oudere lezer kent niet Aart Staartjes als presentator zenuwachtig op de kade schuifelend wachtende op de Pakjesboot? Maar ook de Hoofdpiet en andere Pieten zijn zo bekend geworden. Herinnert u zich deze nog? Lees daarom snel verder in deze laatste zevende aflevering over het sinterklaasfeest.  

Sinterklaas breder bekend door en in vele media

Er zijn vanaf de twintigste eeuw talloze televisieprogramma’s rondom het sinterklaasfeest gemaakt. Ook in de bioscoop bleef de goedheiligman niet ongezien met diverse Nederlandse sinterklaasfilms met vele bekende Nederlanders in kleine gastrolletjes. In ‘De grote sinterklaasfilm en de strijd om pakjesavond’ uit 2023 zijn er naast Robert ten Brink als Sinterklaas o.a. gastrollen voor: Caroline van der Plas, Martien Meiland, Martin van Waardenberg, Eva Jinek, Janny van der Heijden, Hans Klok, René Froger, Roy Donders en Royce de Vries.

Lange tijd, in vroegere jaren, was er op de Nederlandse televisie een standaardgroepje dat verscheen in (bijna) alle sinterklaasprogramma’s. Dat waren de Sint (Bram van der Vlugt) naast de Hoofdpiet (Erik van Muiswinkel) en de Wegwijspiet (Michiel Kerbosch). Eind jaren negentig begonnen steeds meer zenders sinterklaasprogramma’s uit te zenden die, naast de standaardcast, ook andere karakters prominent in het verhaal betrokken. Gevolg is dat het standaardgroepje steeds minder te zien was.

De landelijke intocht met onder de mijter…

Bij de publieke omroepen is er nog steeds één televisie-sint. Vanaf 2011 nam Stefan de Walle deze rol over van Bram van der Vlugt. Echter verscheen Van der Vlugt dat jaar nog wel als Sinterklaas bij Paul de Leeuw in het tv-programma ‘Sint & De Leeuw’ in een hilarische aflevering vol humor. Na dit jaar verving Hans Kesting hem als Sinterklaas in de tv-programma’s van De Leeuw.

Tot de bekendste Nederlandse sinterklaasprogramma’s behoren sinds eind twintigste eeuw het Sinterklaasjournaal en De Club van Sinterklaas. Het Sinterklaasjournaal, uitgezonden sinds 2001, is een soort kinderjournaal waarin allerhande zogenaamd plaatsgevonden gebeurtenissen omtrent Sinterklaas worden uitgezonden, plus kort nieuws en een weervoorspelling. Het wordt uitgezonden bij NPO Zapp op NPO 3. Het voormalige paleis Soestdijk is voor Sinterklaas in Nederland nu zijn enige echte werkpaleis.  

Sint is echt overal te zien op televisie!

De Club van Sinterklaas was sinds 1999 een dagelijkse soapserie rondom Sinterklaas en de Zwarte Pieten. De jaarlijkse theatershow Het Feest van Sinterklaas sloot aan op deze serie, die datzelfde jaar (1999) bij RTL 4 begon. De Club en Het Feest werden sinds 2000 pas samen uitgezonden op Fox Kids, vanaf 2005 Jetix en in 2009 zond RTL 4 de televisieserie uit. Het Feest van Sinterklaas ging in datzelfde jaar naar SBS6 en werd tevens voor het laatst georganiseerd. Weer datzelfde jaar kwam RTL 4 met een concurrerend theatraal popconcert rondom de sinterklaassoap, genaamd Het Club van Sinterklaas Feest, maar viel voor de jeugdserie zelf het doek. In 2012 kwam er een vervolgende doorstart in de bioscoop, en Het Club van Sinterklaas Feest werd sinds 2009 een jaarlijkse traditie. Nog ieder jaar komt er een film van De Club van Sinterklaas uit in de bioscoop.

Acteurs kruipen en kropen in de huid van Sint en Pieten…

Jan Gajentaan was vanaf 1950 de Amsterdamse Sinterklaas en tevens de eerste ‘nationale’ televisie-sinterklaas. In 1960 werd zijn rol overgenomen door Dick van Bommel, de landelijke intocht op televisie was dat jaar die van Rotterdam, maar de twee daaropvolgende jaren zou Gajentaan weer Sinterklaas zijn. In 1963 werd zijn rol (in Amsterdam) overgenomen door Gerard de Klerk. Rob Milton was rond 1960 regelmatig te zien als Sinterklaas in diverse televisieprogramma’s, maar niet bij de intocht.

Vanaf 1964 was de landelijke televisie-intocht elk jaar op een andere plaats, en vanaf 1965 werd Adrie van Oorschot de landelijke Sinterklaas van 1965 – 1985. Bram van der Vlugt deed dat van 1986 – 2010, en Stefan de Walle vanaf 2011 tot heden. Bij het grote publiek werd hij bekend door de rol van zoon Kees in de televisieserie ‘Flodder’ en de film ‘Flodder 3’. Hij werd op voorspraak van Van der Vlugt gevraagd voor deze rol van Sinterklaas bij de landelijke intocht en het Sinterklaasjourmaal.

Maar wat te denken van de Hoofdpiet, daar kunnen we bij de landelijke intocht namen noteren van acteurs als: Willem Nijholt, Piet Römer, Frits Lambrechts, Erik de Vogel (van GTST), Erik van Muiswinkel en Niels van der Laan (van ‘Even tot hier’) vanaf 2018.
Zo was Jochem Myjer Pietje Paniek bij de landelijke intocht van 2009 – 2010 en 2012 – 2015.
En Peter Faber was de Opa Piet bij de landelijke intocht in 2014. 

Wij wensen iedereen…

Met deze zeven achtergrondverhalen over Sint Nicolaas, één van onze bekendste heiligen, hebben we hem wat meer in het zonnetje willen zetten, maar ook vooral het mogelijke onbekende zo bekend te maken. Want als u dit gelezen heeft wordt meer dan duidelijk dat ieder gebruik bij het grote sinterklaasfeest soms wel een traditie van eeuwen heeft. Als webredactie wensen we iedereen een inspirerende en creatieve pakjesavond toe als u het viert. Wetende dat er bij de lokale omroep RTV Katwijk i.s.m. vele andere lokale omroepen en Omroep West de speelgoedactie ‘Sintvoorieder1’ eind november is gestart. Het moet immers een kinderfeest zijn voor alle kinderen. ‘Daar wordt op de deur geklopt…? Snel kijken en veel plezier met de cadeautjes en gedichten.

De webredactie.      

(Bron: Wikipedia)