Helder licht in de kerk en toch zuinig!

Herhaaldelijk klonk er een knal uit één van de verlichtingsarmaturen, de alom bekende hanglampen, in ons kerkgebouw. Ook gingen sommige lampen regelmatig knipperen en daarna waren ze zelfs helemaal uit. Kortom, de verlichting in onze kerk was duidelijk aan onderhoud toe.
Meteen dé kans om aan energiebesparing te doen!
‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, zei Johan Cruijff ooit al. De huidige armaturen zijn al ergens in de jaren tachtig opgehangen. De grote initiator toen was Jos de Wit, die deel uitmaakte van het voormalige parochiebestuur. Een keuze toen waar we trots op konden zijn.

Als er geen lamp defect is, geven ze onze kerkgangers goed licht. Ze hebben ook lampen aan de bovenkant die de sierlijke gemetselde gewelven in de kerkzaal aanlichten. Aan de buitenkant mankeert er niets aan deze armaturen, alleen die knallen zorgen voor onrust bij de kerkgangers. Zomaar wat vragen die door de hoofden van kerkgangers kunnen spoken: ‘Wat is er loos, kan de lamp of onderdelen daaruit op mij vallen of ontploffen?’

‘Elk probleem heeft een oorzaak!’

Daarom hebben de mannen van de technische commissie (TC) onderzocht wat de oorzaak was. En meteen beoordeeld of de levensduur verlengd kon worden en of er ook direct energiezuinige lampen toegepast konden worden. Wat blijkt nu? In elke armatuur zit diverse elektronica voor de lampen, waaronder condensatoren. De meeste daarvan waren al defect, gewoon lek. Andere waren als het ware ontploft, vandaar die knallen in de kerk. De armaturen zelf zijn van degelijke kwaliteit. Wel bleken de reflectors flink vervuild waardoor minder licht werd uitgestraald, naar beneden en zeker ook naar boven. Ook lag op de bovenkant van de armaturen een dikke laag stof, wat de lichtopbrengst aanmerkelijk belemmerde.

‘Elk probleem heeft ook een oplossing!’

Verder bleek dat er energiezuiniger ledlampen beschikbaar zijn die passen in deze armaturen. En voor die nieuwe ledlampen is de elektronica in de armaturen ook niet meer nodig. Dat wetende konden Martien van Stijn en Peter Mens van de TC direct aan de slag. Kap voor kap is de nu overbodige elektronica verwijderd, zijn ze schoongemaakt en voorzien van energiezuinige lampen. De armaturen hebben hiermee een tweede leven gekregen, geen onnodig stroomverbruik door elektronica en met de 126 (!) nieuwe ledlampen verbruiken we ook 37 % minder stroom. Bovendien hebben die lampen een levensduur van wel dertigduizend branduren! Kortom, met de nu gerenoveerde lampen hebben de kerkgangers weer helder licht, is de kerk weer sfeervol verlicht en verbruiken we minder energie. Een win-winsituatie voor iedereen!

De technische commissie.