De derde zondag van de veertigdagentijd, 3 maart

De veertigdagentijd is de periode van boete, bekering en gebed voor Pasen, lopend van Aswoensdag tot aan de avondmis van Witte Donderdag. Deze tijd is een periode die voorafgaat aan en voorbereidt op het Hoogfeest van Pasen. Het is een tijd van bekering, waarin mensen die katholiek willen worden zich voorbereiden op het doopsel, en gelovigen aan hun eigen doopsel worden herinnerd. Jezus Christus roept op tot bekering: Hij vraagt de mens om zich vrij te maken van alle zonden, preoccupaties en beslommeringen die de weg tot het Rijk Gods versperren. Komende zondag 3 maart is de derde zondag van de veertigdagentijd en rondom de vijf zondagen in deze veertigdagentijd plaatsen we een bericht / een gedachte de vrijdag ervoor in de digitale nieuwsbrief en hetzelfde de maandag erna op onze website. We horen in deze periode in ons land ook veel over de ramadan van de moslims. Maar wat is dat nu? Vergelijkbaar met onze vastentijd? Een klein doorkijkje!

Van zondagavond 10 maart t/m maandagavond 8 april is de ramadan in ons land. Een heilige maand waarbij moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van onder meer eten en drinken. Maar wat is het nou precies en waarom vasten moslims deze maand? Hier kan je van alles lezen over de ramadan en ontdek de overeenkomsten met onze vastentijd. Het is goed om het onbekende zo bekend te maken!

Wat is de ramadan?

De islam heeft vijf zuilen, vijf religieuze verplichtingen die een groot onderdeel vormen van de moslim- gemeenschap. En één van de vijf zuilen is de ramadan. Op papier is elke moslim verplicht om te vasten, maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer altijd. Tijdens het vasten mag je geen seksuele relaties hebben, niet eten, niet drinken, niet liegen, niet roken en niet vloeken. Je wordt bewust van jezelf en van je daden en je beschermt jezelf op deze wijze tegen zonden, dat is het idee.
Het vasten is verplicht voor elke moslim, maar er zijn een aantal uitzonderingen, waaronder kinderen die nog niet in de puberteit zitten en ouderen die te zwak zijn om niet te eten en drinken. Het vasten duurt vanaf zonsopgang en geldt tot zonsondergang.dan?

Wanneer is de ramadan?

De ramadan vindt elk jaar plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Deze kalander is anders dan de Gregoriaanse kalender die wij in Nederland gebruiken. De Gregoriaanse kalender is gebaseerd op de zon en de islamitische kalender op de maan. De ramadan valt dus steeds op een ander moment in het westerse jaar. De ramadan begint wanneer het eerste stukje van de maan zichtbaar is. Dat is dus overal op aarde anders, want het is afhankelijk van waar je je bevindt. De ramadan zal in 2024 in Nederland starten op zondag 10 maart, het einde van de ramadan in 2024 is op maandag 8 april. Maar dit wil nog wel eens wat afwijken.

Waarom vasten moslims?

Er zijn veel redenen waarom moslims vasten tijdens de ramadan. Van oudsher is de belangrijkste dat het verplicht is voor moslims, het is de wil van Allah en hij zal je hiervoor belonen. Het doel van de ramadan is om bewuster te worden en de ziel te zuiveren. Het vasten zorgt ervoor dat mensen geen zonden begaan en voorafgaande zonden worden vergeven.

Je richt jezelf op het geloof en traint jezelf het geloof zo goed mogelijk te volgen. Het is de bedoeling om tijdens de maand heel de Koran te lezen. Je ontwikkelt een diepere band met Allah en bedankt hem. Daarnaast leert het mensen om zich te disciplineren en zich verbonden te voelen met arme of hongerige mensen overal op de wereld. Omdat je tijdens het vasten amper eet en honger hebt leer je wat de waarde is van eten en drinken en kan je hier bewuster mee omgaan en nadenken wat je in de toekomst eet. Op die manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.

Ramadan mubarak en ramadan kareem

Vasten is niet makkelijk, dus je kunt best iemand die meedoet aan ramadan groeten met ‘ramadan mubarak’, wat in feite ‘een fijne ramadan’ betekent. Je kunt ook ‘ramadan kareem’ gebruiken. Dit betekent dan weer ‘ik wens je een gezegende ramadan’.

Zijn er uitzonderingen tijdens de ramadan?

Zoals al eerder benoemd, is het de bedoeling dat elke moslim deelneemt aan de ramadan, maar er is ook een aantal uitzonderingen. Mensen die ziek, zwanger, bejaard of ongesteld zijn, hoeven niet te vasten. Maar ook mensen die borstvoeding geven, reizen of een te zwaar beroep uitoefenen. Als je wil kan je vasten het later inhalen.

Wat eten mensen tijdens de ramadan?

De maaltijden die je eet tijdens de ramadan zijn verdeeld in twee delen: voor zonsopgang (suhoor) en na zonsopgang (iftar). De suhoor bestaat vaak uit een stevig ontbijt om de dag goed door te kunnen komen. De iftar wordt gezellig samen gegeten met de hele familie en vrienden. Waar de maaltijden uit bestaan? Dat verschilt overal ter wereld. De maaltijden bestaan vaak uit brood, kaas, vers fruit, groenten, halal-vlees, dadels, en niet te vergeten… zoetigheid!

Wat is het Suikerfeest?

Aan het eind van de vastenmaand wordt er feest gevierd: het Suikerfeest (Eid al-Fitr). De naam Suikerfeest is afgeleid van de hoeveelheid zoetigheid (suiker) er wordt gegeten op het drie dagen durende feest. De eerste dag is er een speciaal gebed in de moskee, naast het gebed wordt hier geld opgehaald voor minderbedeelden. Daarna gaat men bij familie of vrienden op bezoek. Hier eet men feestelijke/zoete gerechten samen en geven zij cadeautjes aan elkaar. Kinderen krijgen nieuwe kleding en vrouwen en meisjes versieren zich met henna. Het feest draait met name om verbinding en samenzijn met familie en vrienden. Ramadan Mubarak!