Wat is dat ook alweer (deel 3)?

In deze derde aflevering beschrijven we net als vorige week niet een gewoon voorwerp uit onze kerk, sacristie of pastorie maar een waar historisch pronkstuk. Deze keer is het namelijk de doopvont, die nu in de doopkapel staat. Maar ze heeft haar eerste ‘meters gemaakt’ in het vroegere zaalkerkje in de Groote Steeg. Wetende dat deze in 1846 werd ingewijd en gebruikt is dé vraag die bij iedereen door de hersenen zal schieten: ,,Hoeveel baby’s, kinderen en (jong) volwassenen zullen er in deze 178 jaar niet door de voorganger met het doopwater uit deze doopvont zijn gedoopt?” Gelukkig hebben we de doopboeken en digitale archiefbestanden nog, maar de dopelingen nu gaan tellen…? Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt het bekende uit ons kerkgebouw nu nog veel bekender. Belangrijk want deze bijna twee eeuwen oude doopvont maakt duidelijk deel uit van de kerncollectie van ons kerkgebouw.      

Het is een marmeren doopvont met een koperen deksel. De doopvont heeft een achtzijdig basement waarop een klokvormige voet staat. Daarboven is er een balusterachtige schacht met bladversiering. De deksel is hoog ingesnoerd met profilering en de bekroning van het deksel bestaat uit een bol met slang waarop een gelijkarmig kruisje staat. De doopvont bestaat uit koper en marmer.

In de kerkbank zittende bezie je als kerkganger alles op afstand, als dopeling heb je er ook al niet zo de blik op gericht, maar de hoogte is 1.55 meter met een diameter van de doopvont van 0.56 meter. Van het dopen slijt deze doopvont niet bepaald want de staat waarin deze zich bevindt is goed te noemen. Het enige negatieve puntje wat bij de inventarisatie werd opgemerkt was dat één van de pinnen aan de binnenkant van het deksel, om deze op haar plaats te houden, weg was. Maar er zijn ergere dingen in een parochiekern! Komende uit de vroegere kerk blijven er maar twee vragen open voor ons: ,,Wie heeft deze doopvont gemaakt, wanneer en waar en hoeveel dopelingen zijn er tot op heden in / mee gedoopt?” Wie denkt, zoekt er mee?