Wat is dat ook alweer (deel 9)?

In deze negende aflevering verlaten we weer de religieuze voorwerpen in ons kerkgebouw. We beschrijven deze week namelijk een tweetal bijzondere voorwerpen uit onze kerncollectie, zorgvuldig opgeborgen in de kluis in de sacristie. Dan weet je ook dat het voorwerp niet bijzonder groot is, maar wel waardevol want anders wordt het niet zorgvuldig in deze kluis bewaard. Deze keer is het namelijk een kelk met pateen en… ze horen niet eens bij elkaar. Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt in deze negende aflevering het onbekende uit ons kerkgebouw nu ook meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochiekern over welke prachtstukken, o.a. op liturgisch gebied, we beschikken.    

De kelk is aan de binnenzijdemet zilver vergulden ze staat op een ronde voet met een opstaande gladde rand. Onderop de welving zijn er drie gedreven rozetten zichtbaar waartussen bladmotieven. Middenop de welving is er een eierlijst en bovenop is het drijfwerk met drie velden zichtbaar: druiventrossen, korenaren en een kruis. De balusterschacht bevat vergelijkbare motieven alsmede maiskolven zo ook op de tegencuppa.
De pateen heeft een verdiepte spiegel en een brede rand waarop een cirkel (clipeus) met een Grieks kruis met in het hart een vierkantje. Aan de achterzijde van de pateen zijn er de gegraveerde letters ‘IHS’, voorzien van een Latijns kruisje en een hart met drie kruisnagels.

Bijzonderheden!

Er is op de kelk ook een meesterteken zichtbaar, een recht opstaand ruitje met daarin ‘AT’ en tussen de ‘A’ en de ‘T’ staan twee gekruiste pijlen. En aan weerszijden is er ook een, afgesleten, sterretje zichtbaar.
Er staan nog meer merken op de kelk zoals op de buitenrand van de voet een gekroonde ‘V’ ( dat is het importteken) en een kopje dat naar rechts kijkt (dat is het Franse waarborgmerk). In de rand van de cuppa is ook een merk zichtbaar, te weten een kopje dat naar rechts kijkt.
Maar op de pateen is ook een merk zichtbaar namelijk ook hier een kopje dat naar rechts kijkt. In het schild bovenin is een sterretje zichtbaar en misschien zijn het pijlen die gebundeld zijn.
Er bevindt zich ook een onleesbaar teken op de pateen wat niet meer is te achterhalen. 
De kelk is 28 cm hoog en de voet heeft een diameter van 14 cm.
De pateen heeft een diameter van 15 cm.
Zowel deze kelk als de pateen verkeren in een goede staat met alleen een klein deukje in de rand van de voet van de kelk.  
Louis-Isidore Choiselat (1784-1853), ook bekend als Choiselat-Gallien, was een Parijse goudsmid, bronzier, bronsgieter, ciseleur en vergulder en de maker van de kelk. Deze is gedateerd rond 1850.

Wat gaan we zien in aflevering tien?

Wat gaan we in aflevering tien van deze serie van donderdag 4 juli tegenkomen uit onze rijke inventaris? We gaan het hier niet beschrijven, maar ik kan de lezer wel verklappen dat we ons gaan verplaatsen naar het tabernakel voor in de kerk. Al nieuwsgierig geworden? Zo moeilijk is het dan toch niet?