Wat is dat ook alweer (deel 10)?

In deze tiende aflevering keren we weer terug naar de religieuze voorwerpen in ons kerkgebouw. We beschrijven deze week namelijk een bijzonder voorwerp uit onze kerncollectie, zorgvuldig opgeborgen in het tabernakel op het priesterkoor. Dan weet je ook dat het voorwerp niet bijzonder groot is, maar wel waardevol want anders wordt het niet in het tabernakel bewaard. Deze keer is het namelijk een bijzondere ciborie die we als kerkgangers kunnen zien als de voorganger deze uit het tabernakel haalt voor het uitreiken van de communie. Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 wordt in deze tiende aflevering het onbekende uit ons kerkgebouw nu ook meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochiekern over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken.    

In het tabernakel staat een vergulde ciborie en deze bevat een ronde voet, waartegen drie naar buiten stekende ribben die doorlopen tot de cuppa. Op de welving van de voet, op de ribben, staan in hoog-reliëf drie gevleugelde engelenkopjes. Op de welving, tussen de ribben, zien we ovale medaillons tussen druiventrossen met deze drie voorstellingen van respectievelijk het Laatste Avondmaal, Christus in de Hof van Olijven en de scène van Simon van Cyrene die Christus het kruis helpt dragen.
De balusterschacht met, tussen de ribben (in het drijfwerk), bevat drie keer een bladmotief en drie keer een gevleugeld engelenkopje. De tegencuppa bevat in het drijfwerk drie medaillons waarin respectievelijk: Christus in de Hof van Olijven, Christus voor Pilatus staande en de Val onder het Kruis. Tussen deze medaillons zien we gevleugelde engelenkopjes. Op de ciborie zit een gewelfde, geprofileerde deksel waartegen drie voluutvormige ribben met tussen de ribben een ovaal medaillon tussen gedreven druiventrossen. De bekroning van de ciborie bevat een leliekruisje met corpus.

Bijzonderheden van de ciborie!

Deze ciborie is gemaakt door de firma Fermin in Den Haag zo rond 1850. Belangrijk om op te merken is dat deze ciborie in 1919 cadeau is gedaan. De heer Fermin schonk deze toen aan een kapelaan in de Sint-Jacobuskerk in Den Haag. Maar drie jaar later, in 1922 dus, is deze ciborie eigendom geworden van onze Katwijkse parochie H. Joannes de Doper. Vermoedelijk gaat het om een eerder als kapelaan in Den Haag werkzame pastoor. Was het pastoor H.J. Maas, pastoor in Katwijk van 18 november 1921 tot 18 december 1925? Wie kan er meer over vertellen? Over welke afmetingen spreken we bij deze ciborie, bestaande uit koper en verguldsel, in het tabernakel? De hoogte is 40 cm en de diameter van de cuppa is 13 cm.
Deze ciborie verkeert in goede staat, een religieus voorwerp om dus trots op te zijn. Zouden de voorgangers wel beseffen welk historisch kleinood ze uit het tabernakel halen voor het uitreiken van de communie? 

Wat gaan we zien in aflevering elf?

Wat gaan we in aflevering elf deze serie van donderdag 11 juli tegenkomen uit onze rijke inventaris? We gaan het hier niet beschrijven, maar ik kan de lezer wel verklappen dat we ons weer gaan verplaatsen naar de kluis in de sacristie. Al nieuwsgierig geworden? Zo moeilijk is het dan toch niet? Dat religieuze voorwerp heeft zeer veel raakvlakken met het onderwerp van deze aflevering.