Wat is dat ook alweer (deel 31)?

Voor deze eenendertigste aflevering blijven we nog steeds bij de religieuze voorwerpen in de kluis in de sacristie van onze Katwijkse parochiekern van de H. Joannes de Doper. Maar we gaan ook kijken op een plek links achterin de kerk.  Deze keer gaat het namelijk weer om iets wat niets voorstelt zonder een kaars… een tweetal kandelaars. En ze dateren zelfs uit de negentiende eeuw. Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 worden in deze aflevering ook deze gewone voorwerpen uit onze parochiekern, maar niet minder belangrijk, nu nog meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken. Elk voorwerp heeft namelijk een eigen verhaal zo ook… deze vijf kandelaars!

De beide kandelaars zijn verzilverde metalen driearmige kandelaars op een driezijdige voet. Voorop die voet is het Lam Gods op het boek met de zeven zegels zichtbaar op de overige zijden van de voet alleen een ruitmotief dat zichtbaar is.
De balusterstam kent siermotieven en in de top van de kandelaars is er een geprofileerde vetvanger. Deze bevindt zich in het midden tussen twee voluutvormige armen met siermotieven en vetvanger.

Kijkende naar de datum waarop deze beide kandelaars zijn gerealiseerd dan komen uit op de jaren 1875 – 1900 wat inhoudt dat ze ook een plekje moeten hebben gehad in de voormalige zaalkerk in de Groote Steeg waar een 254 zitplaatsen waren voor de parochianen naast zeker nog wat staplekken voor later binnenkomende parochianen en in het badseizoen de vele badgasten.
Kijken we naar de afmetingen van de kandelaar dan meet deze een hoogte van 70 cm, een breedte van 20 cm en een diepte van 18 cm. De grote vetvanger heeft een diameter van 11 cm en de twee kleine vetvangers op de kandelaar hebben een diameter van 6 cm.

Gelukkig bevinden beide kandelaars zich in een redelijke staat maar opmerkelijk is het onzorgvuldige restauratiewerk op enig moment want de onderdelen die het betreft zijn lelijk gesoldeerd en… beide kandelaars zijn vies. Of heeft de koster na deze zichtbare inventarisatie van mei 2020 alsnog direct toegeslagen met een doek met stevige zilverpoets? Wie weet het antwoord op deze prangende vraag? 

Wat gaan we zien in aflevering tweeëndertig?

Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 5 december tegenkomen uit onze rijke Katwijkse religieuze inventaris? Het is een beschrijving van voorwerpen die we ook al in deze aflevering hebben beschreven en ook daterende uit diezelfde eeuw. Het is ook altijd sfeervol als deze voorwerpen op de juiste wijze worden aangevuld met een kaars en gebruikt. En die zijn bestemd voor op het altaar. Maar heeft u deze zeer oude altaarkandelaars al eens met eigen ogen gezien? Want het setje van zes stuks staat goed bewaakt in de kluis van de sacristie (hoe groot is die kluis wel niet?) . Benieuwd naar hoe deze historische religieuze stukken eruit zien? Blijf dan deze serie dus zeker volgen om er alles van te weten te komen!