Column van pastoor Franken

De columns van pastoor Franken verschijnen al enige tijd in de lokale bladen als de Oegstgeester Courant, de Wassenaarse Krant  en de Voorschotense Krant. Om nu ook de parochianen in onze Katwijkse parochiekern te kunnen laten genieten van deze columns is het verzoek gekomen om deze columns hier ook onder ieders aandacht te brengen. Dat doen we door elke column bij verschijning te plaatsen in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief zo ook door te plaatsen naar onze website en dat doen we dus nu ook met deze vijftiende column van de pastoor, een verhaal over de Staatsloterij en de mooiste vriendentip ooit gelezen. Welke tip is dat dan? Lees het zelf en laat u verrassen in zijn nieuwste column.

Altijd prijs!

Elke tiende van de maand gaat het gebeuren! Wat? De megajackpot van de Staatsloterij valt met een bedrag van zeventien en een half miljoen euro. Het zal je maar gebeuren dat je wint! Facebook en internet staan vol met mensen die fantaseren over wat ze dan gaan doen. ‘Ik ga een Porsche kopen en een super de luxe appartement in Amsterdam. En dan ga ik maanden op zoek naar het perfecte keukenkastje.’ ‘Ik ga shoppen en shoppen en vervolgens ga ik shoppen en dan ga ik weer shoppen.’

(De vraag ‘wat als je de loterij wint?’ wordt overigens vaak bij sollicitaties gesteld om te kijken hoe gemotiveerd je bent. Dat je naar Tahiti verhuist en daar zo min mogelijk uit je hangmat komt, schijnt niet het goede antwoord te zijn.).

Gemeenschappelijk aan bij al deze fantasieën is: ‘Ooit, op een dag zal ik gelukkig zijn, wanneer ik de loterij win.’ Wat doe je als je zo redeneert? Je verplaatst het geluk naar een toekomstig moment. Maar vandaag is het enige moment dat je gelukkig kunt zijn. Je leeft niet in het verleden. Dat is voorbij. Je leeft niet in de toekomst, want die is onzeker. Je leeft vandaag!

Normaal gesproken hebben de meeste mensen niet genoeg geld om alles te doen waar ze van dromen. Een kennis van mij heeft het niet breed. Geld voor vakantie in het buitenland heeft hij niet. Maar hij geniet eindeloos van vakanties in eigen land. Ik ken niemand anders die zo van zijn vakanties geniet. Hij leert mij: ,,Als je in het ‘nu’ leeft, kijk je naar wat je hebt. Als je aandacht besteed aan wat je hebt, in plaats van aan wat je niet hebt, word je veel gelukkiger.”

Hij heeft me nog iets geleerd, een manier om elke maand prijs te hebben in de Staatsloterij. Gegarandeerd elke maand zeventien euro vijftig. Zijn geheim, hij koopt geen lot. Scheelt elke maand zeventien euro vijftig. Heeft hij toch maar mooi gewonnen. (Een beetje flauw maar altijd prijs!).

Pastoor Rochus Franken

(Deze column verschijnt ook in de Oegstgeester Courant, de Wassenaarse Krant en de Voorschotense Krant)

Klik hier voor eerdere columns van pastoor Franken.