Column van pastoor Franken

Eieren voor je geld

De columns van pastoor Franken verschijnen al enige tijd in de lokale bladen als de Oegstgeester Courant, de Wassenaarse Krant  en de Voorschotense Krant. Om nu ook de parochianen in onze Katwijkse parochiekern te kunnen laten genieten van deze columns is het verzoek gekomen om deze columns hier ook onder ieders aandacht te brengen. Dat doen we door elke column bij verschijning te plaatsen in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief zo ook door te plaatsen naar onze website en dat doen we dus nu ook met deze twaalfde column van de pastoor, een verhaal over de Amerikaanse presidentsverkiezing die zo weer gaat losbarsten tussen twee zeer bekende kandidaten.

We zitten volop in de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vijf maart was het ‘Super Tuesday’. Dan zijn in een groot aantal staten de voorverkiezingen. Deze bepalen welke republikeinse kandidaat in november tegenover de democratische kandidaat staat.

Het gaat om de verkiezing van een president voor (nu nog) het machtigste land ter aarde. Een verkiezing die daarom enorme invloed heeft op ons leven hier. Wat is bijvoorbeeld zijn standpunt over de klimaatcrisis? Wat we hier klimaatneutraal doen, valt in het niet als de volgende president van de Verenigde Staten het probleem niet urgent vindt. En wat wij doen om Oekraïne te steunen valt ook in het niet, als de volgende president hier anders over denkt.

Om de vier jaar word ik daarom wat kriebelig van deze verkiezingen. Het gaat ook ons aan! We zouden eigenlijk mee moeten stemmen!

Dit gevoel wordt sterker wanneer ik me (af en toe) verwonder over de Amerikanen. Zijn het geen bijzondere mensen? De vijftig staten hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen wetgeving. Dat leidt soms tot komische regels. Iemand vestigde mijn aandacht op het volgende.

In Georgia is het verboden voor kippen om de straat over te steken. Ik vraag me af: ‘Krijgen ze een bekeuring als de lokale sheriff ze betrapt? En hoe gaan ze die betalen? In dollars? Of kiest de sheriff dan eieren voor zijn geld?’ (O, nu snap ik waar die uitdrukking vandaan komt.)
In Ohio mag een politieagent een hond bijten om hem te kalmeren. Ik heb zes honden gehad. Allemaal heel verschillend van karakter. Maar geen er van kalmeerde als hij gebeten werd door een andere hond! Zou gebeten worden door een agent dan wel kalmeren?

Dit lijkt complete onzin, maar helaas, deze wetten bestaan echt. De Verenigde Staten, het is een bijzonder land maar met invloed over de hele wereld. Misschien kunnen we deze veertigdagentijd Onze Lieve Heer speciaal bidden om een wijze keuze in november!

Pastoor Rochus Franken

(Deze column verschijnt ook in de Oegstgeester Courant, de Wassenaarse Krant en de Voorschotense Krant)

Klik hier voor eerdere columns van pastoor Franken.