Denkend aan vroeger… Willibrordus ja of nee in Katwijk?

Hoe is het allemaal begonnen? Hoe is het Christelijk geloof in ons land terechtgekomen? Laten we maar samen even terug gaan in de geschiedenis van ons landje en wel naar het jaar 690. Op het strand tussen Wassenaar en Noordwijk landde er toen een scheepje met twaalf mannen aan boord. Ze hadden de tocht vanuit Engeland gelukkig overleefd en kwamen nu hier om het Christelijk geloof te verspreiden. Het waren namelijk monniken, in traditionele pij gehuld,  die na een kloosterleven in Engeland als missionarissen naar het vaste land uitgezonden werden. Die opdracht kwam namelijk van Augustinus van Canterbury, het hoofd van de Engelse kerk.

[Lees meer…]

Beste parochianen van de H. Joannes de Doper,

Allereerst wil ik u een gezegend 2021 wensen. Normaal gesproken organiseer ik in de winterperiode een overleg met de pastores, maar in deze periode kan dat vanwege het gevaar van coronabesmetting niet doorgaan. Dat is gelijk ook de reden dat ik u deze mail stuur.

Deze mail stuur ik naar alle kerken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Het coronavirus houdt ons nog steeds in de greep. Kerkdiensten met leden en ontmoetingen in de kerken zijn helaas niet mogelijk en dat vormt een groot gemis voor ons allemaal. Ik wil mijn waardering uitspreken voor de wijze waarop de kerken in onze gemeente ook nu weer, meewerken aan de landelijke maatregelen.

[Lees meer…]

Kijk hier het live inluidmoment Actie Kerkbalans terug!

Klik aan deze link  https://youtu.be/BVUG0AEwtbo. Vanaf 4.30 minuut ziet u de fotopresentatie en meer.
Gewoon doen!

‘Waar een wil is, is een weg’, is een bekend Nederlands gezegde. Dat betekent dat we in deze coronatijden met elkaar voortdurend  zoeken naar mogelijkheden om iedereen zo goed mogelijk te kunnen informeren. Natuurlijk op een veilige afstand en dan op de ‘digitale snelweg’. U kunt het live volgen maar ook terug kijken en alles… thuis! Voor de laptop of computer zit u in uw eigen skybox er comfortabel en warmpjes bij. Dat kan ook bij het inluidmoment van de jaarlijkse Actie Kerkbalans zaterdag 16 januari. Van 12.45 – 13.05 uur wordt alles gefilmd dus volg het live!
Het is ook live te bekijken via deze link: https://youtu.be/BVUG0AEwtbo.

[Lees meer…]

Update 67: Livestream viering zondag 17 januari vanuit Voorschoten

U kunt de livestream viering van zondag 17 januari op de tweede zondag door het jaar voor alle parochianen van de parochie H. Augustinus vanuit de parochiekern van de H. Laurentius en de Moeder Gods uit Voorschoten om 11.00 uur volgen.

Dat kan thuis via deze link: https://youtu.be/CmUUBk2NxTI.

Voorganger in deze eucharistieviering is pater Mattheus csj en diaken Winnubst assisteert. De muzikale begeleiding is in handen van L. Hillen en L. Mors als cantoren en organist R. Bot.

[Lees meer…]

Denkend aan vroeger… de kerk aan de Groote Steeg

Het was 1846, een bewogen jaar, en niet alleen voor Nederland, maar ook voor de inwoners van een deel van Katwijk. Dit alles was vanwege een aanpassing in de grondwet. Lokaal had de heer L. Robbe, leraar aan ‘Het Heerenschool’ van de jezuïeten een belangrijke en stimulerende rol bij de plannen voor een kerk en pastorie. Want het zal je maar gebeuren als inwoner van Katwijk aan den Rijn, dat rustige dorpsdeel waar eigenlijk nooit iets bijzonders gebeurt, dat het logement ‘De Palmentuin’ aan de Groote Steeg wordt verkocht.  De herberg zelf bleef tot mei 1911 dienst doen als pastorie. Maar ook de stal en de kolfbaan daarachter verwisselden van eigenaar.

[Lees meer…]

Katwijkse r.-k kerk luidt weer Actie Kerkbalans in

Vele jonge en oude(re) parochianen van parochiekern H. Joannes de Doper uit Katwijk, zullen zaterdag 16 januari om 13.00 uur hun kerkklokken horen luiden en wel weten waar de klepels hangen. Want met één druk op de knop zal deze kerk middels dit inluidmoment zicht- en vooral hoorbaar maken dat de jaarlijkse Actie Kerkbalans 2021 van start gaat.  Dat is door de coronamaatregelen voor ieder van 12.45– 13.05 uur live te volgen op www.joannesdedoper.nl bij ‘live uitzending’ en de klokken kan iedereen in Katwijk natuurlijk ook zelf horen luiden vanuit de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn.   

[Lees meer…]

Parochiekern ontvangt Meerburgprijs voor renovatie glas-in-loodramen

Peter Noordermeer, lid van de beheercommissie vanuit de technische commissie en dus medeverantwoordelijk voor o.a. het onderhoud van het kerkgebouw, mocht dinsdagochtend 29 december in de kerk een cheque van € 1.000,- in ontvangst nemen. Deze werd overhandigd door Marjolein Meerburg, voorzitster van de Stichting Herinneringsfonds D.F.E. Meerburg, voor de renovatie van de glas-in-loodramen bij het Reilorgel. Dit werd op film vastgelegd en maandagavond 4 januari bij een live televisieprogramma van RTV Katwijk vertoond. Dus iedereen moest even zwijgen als het graf en… dat is gelukt. 

[Lees meer…]

Tweede nieuwsbrief over de Actie Kerkbalans 2021

Beste medeparochianen,

Ik begin met een prachtig bericht over de Actie Kerkbalans 2020 met de fantastische eindstand van  € 86.308,- waaronder € 5.044,- van de extra corona-actie: ‘Omzien naar elkaar, we doen het samen!’ Namens onze parochiekern héél hartelijk dank voor uw ruimhartige bijdragen! Opnieuw een teken van uw warme verbondenheid met onze vitale parochiekern, en dat u meeleeft met onze kerk in coronatijd.

[Lees meer…]

Denkend aan vroeger…

Op deze eerste maandag van het jubileumjaar van onze Katwijkse parochiekern van de H, Joannes de Doper, 4 januari, verschijnt hier het eerste verhaal in de historische serie ‘Denkend aan vroeger…’ van de hand van Richard Hulmer zelf. Waar er elke maandag een verhaal zal worden geplaatst op deze website, de vrijdag erna doorgeplaatst in de uit te geven digitale nieuwsbrief, zal hij met zijn eerste persoonlijke verhaal hier de aftrap verzorgen.

[Lees meer…]

Met de microfoon in de evenemententelefoon

Onder deze naam zullen we u / jou als lezer van de digitale nieuwsbrief en / of de website geregeld informeren over de geplande jubileumactiviteiten voor het 175-jarig parochiejubileum. In de laatste uitgave van ons parochieblad, ook digitaal te lezen op de homepage van onze website www.joannesdedoper.nl, heeft u al wat over onze plannen kunnen lezen. Plannen die vaak aansluiten bij wat werkgroepen en parochianen normaliter al organiseren in onze parochiekern. En daar hebben we dan vele handen bij nodig om aan al die activiteiten een extra feestelijk tintje te kunnen geven.

[Lees meer…]