Update 112: Livestream vanuit Voorschoten zondag 24 oktober

De parochiële livestream van zondag 24 oktober komt om 11.00 uur uit de parochiekern van de H. Laurentius en De Moeder Gods in Voorschoten. Op deze dertigste zondag door het jaar is de voorganger in deze eucharistieviering pastor van Vliet . U kunt natuurlijk ook meedoen met de speciale collecte voor Missiezondag via de Givt-app. De livestream is voor ieder te volgen via deze link: https://youtu.be/cIzUaPQ7HAM.

[Lees meer…]

De Joannes de Doper vertelt (aflevering 2)

Leo Roosjen van De Katwijksche Post heeft na een deskundige rondleiding in ons kerkgebouw door Richard Hulmer, met ook een bevlogen toelichting op vele geschiedkundige onderdelen, de pen opgepakt om dat in vier afleveringen te verwoorden. Hij schrijft het in de ‘ik-vorm’ als het huidige kerkgebouw dat alles mag herbeleven. En alles ter gelegenheid van ons 175-jarige parochiejubileum. Omdat niet iedereen over De Katwijksche Post beschikt, plaatsen we de tekst ook hier, klik maar aan, en zullen we het aankleden met wat pakkende en treffende foto’s. Nieuwsgierig geworden? Veel leesplezier bij deze tweede aflevering.

[Lees meer…]

Denkend aan vroeger… eindelijk de katholieke schooldeuren open!

Eindelijk is er dan toestemming voor de bouw van de school op 17 oktober 1921, maar dan dient zich een nieuwe financiële mogelijkheid aan. Met de invoering van de nieuwe onderwijswet kan de school gebouwd worden met overheidssteun. Wel moet er dan aan een aantal voorwaarden worden voldaan. En één van die voorwaarden was dat het aantal leerlingen minimaal honderd moest zijn, 81 uit Katwijk, en 19 uit Rijnburg en Valkenburg. Toen dat geregeld was en alle tekeningen waren goedgekeurd, kon er een aanbesteding worden uitgeschreven.

[Lees meer…]

Update 111: Livestream vanuit Voorschoten zondag 17 oktober

De parochiële livestream van zondag 17 oktober komt om 11.00 uur uit de parochiekern van de H. Laurentius en De Moeder Gods in Voorschoten. Op deze negenentwintigste zondag door het jaar is de voorganger in deze eucharistieviering pastoor Franken en de muzikale medewerking komt van het alom vermaarde Laurentiuskoor. U kunt natuurlijk ook meedoen met de gewone collecte voor via de Givt-app. De livestream is voor ieder te volgen via deze link: https://youtu.be/9wXniLBP3_k.

[Lees meer…]

‘Kunst in de Kerk’ zondag 17 oktober bij De Rank

In de oecumenische viering zondagochtend 10 oktober werd bij de mededelingen van de Hervormde gemeente De Rank iets meegedeeld aan alle kerkgangers over ‘Kunst in de Kerk’. Om iedereen hierover te informeren plaatsen we hier ook dat bericht, ook omdat we geregeld met elkaar belangrijke berichten uitwisselen. Zo informeren wij ze straks ook over het Oeral Kozakkenkoor op 7 zondagmiddag november, het jubileumconcert van De Vrolijke Noot op vrijdagavond 19 november en de kerstsamenzang van Vocalis op vrijdagavond 17 december. 

[Lees meer…]

Denkend aan vroeger… onze kerk in zeven maanden gebouwd

‘De kogel is door de kerk’, natuurlijk niet letterlijk maar figuurlijk. Want de  beslissing was genomen voor de bouw van een nieuwe en grotere kerk in Katwijk aan den Rijn. Dat hoorden de kerkgangers tijdens de preek op zondag. In  het jaar 1909 en de jaren daarvoor was er al veel gesproken en waren er ook al diverse plannen gemaakt voor een grotere kerk. Dat was nodig omdat er in het huidige zaalkerkje aan de Groote Steeg maar 254 zit- en knielplaatsen waren en het aantal katholieken nam gestaag toe. Er waren zoals het toen normaal was veel grote gezinnen. Deken Dessens van Leiden legde 111 jaar geleden, op 18 oktober 1910, de eerste steen van het huidige kerkgebouw.

[Lees meer…]

Feestelijke oecumenische viering smaakvol afgesloten

De oecumenische viering van woord en gebed met de Hervormde gemeente De Rank werd zondagochtend 10 oktober in ‘de kleine JOANNES’ bij de tweede helft feestelijk afgesloten. Naast de koffie / thee was er voor de 125 kerkgangers, kunnen er altijd nog meer zijn, een smaakvol jubileumhapje door de evenementencommissie beschikbaar gesteld. In de rubriek ‘Fotogalerij’ zijn wat foto’s van deze oecumenische viering opgenomen. Zondagmiddag 7 november om 16.00 uur met het optreden van het Oeral Kozakkenkoor organiseert deze commissie weer een jubileumactiviteit. Genoteerd in de agenda?

Update 110: Livestream vanuit Wassenaar zondag 10 oktober

De parochiële livestream van zondag 10 oktober komt om 9.30 uur weer uit de parochiekern van de St. Willibrordus uit Wassenaar. Op deze achtentwintigste zondag door het jaar is de voorganger in deze eucharistieviering kapelaan Plavčić. U kunt natuurlijk ook meedoen met de gewone collecte voor via de Givt-app. De livestream is voor ieder te volgen via deze link: https://youtu.be/mTDglARPgRE.

[Lees meer…]

Oecumene vol vertrouwen in Katwijkse r.-k kerk

‘Vertrouwen’ is zondag 10 oktober het thema van de oecumenische viering van woord en gebed van de parochiekern H. Joannes de Doper met de Hervormde gemeente De Rank in Katwijk. In de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn mogen de leden van deze geloofsgemeenschappen weer gezamenlijk schouder aan schouder in de kerkbanken zitten. Dat is van oudsher zeker al een mooie traditie in Katwijk, al stammende uit de jaren van de voormalige pastores Toon Raadschelders (1970 – 1981) en Jan van Mastwijk (1981 – 1989).

[Lees meer…]

Denkend aan vroeger… alle kinderen naar school!

In de negentiende eeuw gingen nog maar heel weinig kinderen naar school, of kregen een andere vorm van onderwijs. Dat soort onderwijs was louter weggelegd voor kinderen van de welgestelde burgers. De meesten kinderen moesten meewerken in fabrieken of op het land van hun ouders om de zo meestal grote gezinnen te voorzien van het nodige. En dat was zeker ook in Katwijk aan den Rijn het geval waar we met een aardige tuinderstraditie ook vele grote gezinnen kenden. Kijk maar eens naar de oude foto’s in het boek ‘Twee palen brood en één kruik koffie’ van Willem van Duijn over de Zanderijtuinders of op de historische fotopanelen in de Zanderij.

[Lees meer…]